Kongres Održiva ehitektura, foto Rade Kovač 2.JPG
Раде Ковач

Раде Ковач

Манифестације

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА РЕШЕЊЕ САМООДРЖИВЕ ЕКО КУЋЕ: Позив је упућен младим архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима старости до 30 година

06.06.2023.

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА РЕШЕЊЕ САМООДРЖИВЕ ЕКО КУЋЕ: Позив је упућен младим архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима старости до 30 година
Величина слова

Удружење Екокултплус из Београда, Архитектонски факултет Универзитета у Београду и Магазин за еко архитектуру и културу ЕКО КУЋА расписују Трећи међународни архитектонски конкурс за идејно архитектонско решење на тему МИКРО ЕКО КУЋА 2023.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

1. септембар


Конкурс је намењен младим архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима старости до 30 година и студентима факултета из наведених области. Рок за предају радова је 1. септембар, а наградни фонд износи 4.500 евра.

Према речима председника међународног жирија Конкурса, архитекте Владимира Ловрића, „Конкурс има за циљ да промовише младе ствараоце и да кроз друштвене мреже и пратеће медије афирмише концепт еколошке архитектуре. На тај начин се стваралаштво младих генерација обогаћује еколошки одрживим приступом пројектовању, дизајнирању и изградњи зграда уз коришћење обновљивих извора енергије, чиме се доприноси заштити животне средине и спречавању
даљих климатских промена“.

Конкурс отвара питање еко самоодрживе куће, уз њено прилагођавање природном контексту и употреби обновљивих извора енергије и природних еколошко-одрживих материјала, али исто тако треба да да одговор о могућем егзистенцијалном минимуму животног простора уз обезбеђење свих аспеката одрживог комфора. Еколошке микро куће могу дати широке одговоре о могућностима квалитетног и одрживог боравка у природи и њихове употребе.

Концепт микро куће представља јединствене објекте лоциране у природи, који су теоријски базирани на идеји о еколошкој минималистичкој кући, чији је фокус на њеним функционалним формалним, обликовним аспектима, али и на социјалним питањима. Она представља могући одговор на питање о минималном и одрживом простору за живот у природи.

Савремени тренутак обележен климатским променама, повећаним загађивањем животне средине и пандемијом корона вируса повећао је интересовање за боравак у природи и отворио могућност да се на овакав креативан начин утиче и унапреди приступ зеленим технологијама и поспеши укупна индустрија монтажних и префабрикованих кућа у региону, као једног од модела одрживе градње у будућности.

Циљ покретања конкурса је и да се кроз редефинисање основних човекових потреба за боравком у природи препозна, дефинише и дизајнира флексибилан и мултифункционалан објекат као есенцијални део људског окружења, уз увођење нових технолошких, конструктивних, термотехничких и енергетски ефикасних метода, уз коришћење обновљивих извора енергије, традиционалних начина грађења и природних материјала.

Објављивање резултата конкурса, односно додела награда биће уприличена на свечаном отварању традиционалне Шесте међународне Манифестације и Конгреса ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА - ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ((SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE),), у петак, 6. октобра 2023. године у 19 часова у централном холу Југословенске кинотеке.

Подели вест