Ana Ristovic Tu.jpg
промо

промо

Манифестације

ЕЛЕМЕНТИ СВАКОДНЕВИЦЕ ОД МЕДИТЕРАНА ДО КИНЕ: Књига песама Ане Ристовић поставља питања и нуди необичне слике

08.02.2024.

ЕЛЕМЕНТИ СВАКОДНЕВИЦЕ ОД МЕДИТЕРАНА ДО КИНЕ: Књига песама Ане Ристовић поставља питања и нуди необичне слике
Величина слова

Нова књига песама Ане Ристовић „Ту" објављена је у издању Архипелага у песничкој едицији Елемент.

Када се одржава

29. фебруар


Књига „Ту" суочава читаоца с мноштвом елемената свакодневице у широком распону од Медитерана до Кине, од Београда до унутрашњих светова лирског субјекта ове поезије. Цела књига песама Ане Ристовић настоји да осмисли, препозна и изговори то чудесно место за које се, без остатка, може рећи ту. То привилеговано место сабраности и самопреиспитивања тражи се у песмама Ане Ристовић и на мору и на копну, и у себи и у свету, и у даљини и у близини, и у свакодневици с којом се мора и у сновиђењима без којих се не може ни у свакодневици ни у поезији, и у кинеским призорима и у медитеранским или београдским видицима. Али се најпре и најједноставније налази у самој поезији, као стајној тачки изнијансираног унутрашњег и узбурканог и многостраног спољњег света. „Књиге читати споро“, каже песникиња у песми „Успоравање“. Песникиња позива на спорост да би се опазила пуноћа света, али и да би се једнако прецизно опазили призори празнине у њему. И без те њене препоруке, ова књига се чита споро, са запитаношћу која траје, с продорношћу која вас не напушта, са сликама које остају.– каже Гојко Божовић у рецензији књиге „Ту".

Узбудљиве и разнолике слике ове поезије продужавају се у књизи песама „Ту" цртежима Ане Ристовић који стоје у најдубљој вези са самим песмама на које се односе. Пре књиге „Ту", Ана Ристовић је објавила песничке књиге: „Сновидна вода" (1994), „Уже од песка" (1997), „Забава за доконе кћери" (1999), „Живот на разгледници" (2003), „Око нуле" (2006), „П.С." (изабране песме, 2009), „Метеорски отпад" (2013), „Нешто светли"  и друге.

Добитница је неколико најугледнијих награда за поезију: награде „Бранко Миљковић“, „Бранкове награде“, награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, „Дисове награде“ за комплетан песнички опус, награде „Десанка Максимовић“...

Подели вест