НБС Диана.jpg
промо

промо

Манифестације

ТРИБИНА О ЈЕДНОЈ ОД НАЈХУМАНИЈИХ АКЦИЈА У МОДЕРНОЈ ЕВРОПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Програм „Јавно сведочење – Диана Будисављевић“ прилика је да сазнате више о историјским догађајима

08.02.2024.

ТРИБИНА О ЈЕДНОЈ ОД НАЈХУМАНИЈИХ АКЦИЈА У МОДЕРНОЈ ЕВРОПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Програм „Јавно сведочење – Диана Будисављевић“ прилика је да сазнате више о историјским догађајима
Величина слова

У оквиру циклуса „Сусрет са историјом – када прошлост проговори“, Музеј жртава геноцида организује трибински програм „Јавно сведочење – Диана Будисављевић“ у уторак 13. фебруара у Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду у 19 сати.

Где се одржава

Атријум Народне библиотеке Србије


Када се одржава

13. фебруар


На овим трибинама ће говорити историчари др Наташа Матаушић, ауторка књиге „Диана Будисављевић“, др Владан Вуклиш, помоћник директора Архива Републике Српске, Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида, и Живко Зеленбрз (Иванчевић), једно од деце које је спасила Диана Будисављевић. 

Током ових трибина Музеј жртава геноцида ексклузивно ће изложити оригинал списка дела деце које је спасила Диана Будисављевић. 

Аустријанка Диана Будисављевић, рођена Обексер (1891–1978), супруга угледног загребачког лекара Јулија Будисављевића, организовала је током Другог светског рата изузетно успешну акцију којом је од сигурне смрти из усташких логора избавила најмање 7000 српске деце, организовала њихов смештај и водила детаљну картотеку како би родитељи након рата могли да пронађу своју децу. Акција Диане Будисављевић је, по свом обиму, броју учесника и броју спасене деце, представљала једну од најсложенијих и несумњиво најхуманијих акција такве врсте на подручју НДХ и читаве окупиране Европе.

Ретке су ситуације када припадници савремених генерација могу да остваре непосредан контакт са све малобројнијим преживелим заточеницима система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, а посебно са онима спашенима захваљујући Диани Будисављевић, као и да из њихових потресних исказа обогате и објективизују своја знања о трагичним и драматичним догађајима који су се одиграли на јасеновачким стратиштима.

Подели вест