Civilizacija, kultura, religija - Februar.jpg
промо

промо

Манифестације

ЦУКЛУС О РЕЛИГИЈАМА, ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА И КУЛТУРАМА ДОНОСИ НОВУ ТРИБИНУ И КЊИГУ: Промоција издања „Свето и светогрђе у постсекуларној Србији“ заказана у Дому омладине

26.02.2024.

ЦУКЛУС О РЕЛИГИЈАМА, ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА И КУЛТУРАМА ДОНОСИ НОВУ ТРИБИНУ И КЊИГУ: Промоција издања „Свето и светогрђе у постсекуларној Србији“ заказана у Дому омладине
Величина слова

Промоција књиге „Свето и светогрђе у постсекуларној Србији“ биће одржана у четвртак 29. фебруар 2024. у 19:00 часова Клубу Дома омладине Београда.

Промоција кљиге одржаава се у оквиру циклуса трибина „Цивилизација, култура, религија – савремено читање древних трагања"  на којој ће учествовати др Даница Игрутиновић, ауторка, Факултет за медије и комуникације; др Драгана Стојановић, културолог, Факултет за медије и комуникацију; др Вукашин Милићевић, теолог, Православни богословски факултет и ма Благоје Пантелић, Библос (издавач). 

Вековима пре Христа, Сократ је био оптужен да квари атинску омладину и не поштује богове. Другачије речено, био је оптужен за повреду верских осећања својих суграђана у Атини. Слична оптужба за хулу била је разлог због које се Христу судило пред Синедрионом, штавише управо хула је била оптужба због које је и осуђен.

Студија која ће бити представљена на овој трибини бави се историјом бласфемије, до најранијих библијских мотива, преко проблема секуларизма Западне Европе и њеног суочавања са оптужбама за повреде верских осећања, све до бласфемичних момената који су одјекнули у Србији коју ауторка назива постсекуларном, а које је у суштини у овом погледу јасно подељена на прву и другу. У којој мери и на који начин се друштвена, религијска (и богословска), културна и уметничка подела Србије препознаје у свој сфери. Трибину организују Дом омладине Беогада и Библијски културни центар.

Подели вест