unnamed.png
промо

промо

Манифестације

ОНА ЈЕ НЕГОВАЛА ЈУГОСЛОВЕНСКУ И ЕВРОПСКУ КУЛТУРУ: Почиње програм у УК Пароброд посвећен књижевници Дубравки Угрешић

19.03.2024.

ОНА ЈЕ НЕГОВАЛА ЈУГОСЛОВЕНСКУ И ЕВРОПСКУ КУЛТУРУ: Почиње програм у УК Пароброд посвећен књижевници Дубравки Угрешић
Величина слова

„Месец у знаку Дубравке Угрешић'' 23. марта у 19 часова доноси на програм у УК Пароброд разговор о књижевници, научници, публицисткињи, која нас је напустила пре годину дана.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

23. март


О најважнијим књигама ове гласоговорнице јужнословенских, али и европских култура говориће: Мерима Омерагић, виша научна истраживачица при Центру за интердисциплинарне студије „професор др Здравко Гребо'' Универзитета у Сарајеву, Жарка Свирчев, виша научна сарадница Института за књижевност и уметност у Београду, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Дубравка Угрешић се југословенској културној јавности наметнула још крајем 70-их година, са својом књижевношћу за децу и раном прозом, као и теоријско-научним радовима у области Славистике. Развластила је доминантни књижевни дискурс и оставила изузетан допринос осветљавању опасног невидљивог ( питање идентитета, позиције жене у књижевности и женског књижевног канона). У исто време, Угрешић је својим гласом допринела светској афирмацији нашег приповедања у жанровима приче, есеја и романа.

Дубравка Угрешић рођена је у Југославији 1949. у којој је деловала, а 1993. године напустила је своју загребачку адресу. Неколико година живела је ''номадским животом'' између Европе и Америке, све док није узела холандско држављанство и скрасила се у Амстердаму. Изјашњавала се као постнационална или транснационална књижевница, јер свако етничко и национално етикетирање сматрала је обликом државно легализованог насиља.

Подели вест