Sreten Kostić, prvi srpski šofer.jpg
Сретен Костић, први српски шофер
Музеј Југославије промо

Сретен Костић, први српски шофер
Музеј Југославије промо

Манифестације

КАКО ЈЕ ТЕХНОЛОШКИ ИЗУМ УТИЦАО НА НАШЕ ДРУШТВО: Промоција књиге о историји српског аутомобилизма у Музеју Југославије

21.03.2024.

КАКО ЈЕ ТЕХНОЛОШКИ ИЗУМ УТИЦАО НА НАШЕ ДРУШТВО: Промоција књиге о историји српског аутомобилизма у Музеју Југославије
Величина слова

У згради Музеја 25. мај, у понедељак, 25. марта 2024, од 18 часова, биће одржана промоција књиге Марка Миљковића Аутомобил је слобода – Историја развоја аутомобилизма у Србији 1903-2023 у организацији Музеја Југославије, Музеја Аутомобила и Службеног гласника.

Где се одржава

Музеј 25. мај


Када се одржава

25. март


Трансформишући начин на који се крећемо аутомобили су остали симбол мобилности и напретка, притом подстичући економски развој и културне промене широм света. Књига Марка Миљковића „Аутомобил је слобода – Историја развоја аутомобилизма у Србији 1903-2023" бави се не само историјом аутомобила на овим просторима, већ овај феномен савременог друштва анализира у ширем контексту историјских промена и модернизације кроз које је српско друштво пролазило од почетка двадесетог века до данас. Користећи најразноврсније историјске изворе – архивску грађу, новинске чланке, фотографије, делове аутомобила, рекламе, позивнице, постере, филмове и ТВ серије, популарну музику и сећања савременика – аутор приказује аутентичну слику читавог једног века технолошке револуције.

Овај технолошки изум, који је 1903. године стигао у Србију, олакшао је и улепшао живот многима, али и допринео бројним друштвеним променама. Књига о 120 година аутомобила и аутомобилизма у Србији због тога је важан прилог политичкој, друштвеној и културној историји. У вожњи кроз време, пролазећи кроз Краљевину Србију, Краљевину Југославију, СФРЈ и савремену Србију, кроз процесе њихове модернизације, али и кризе и ратове, показујући сву сложеност и богатство једне овакве теме, читаоци ће имати прилику да уживају у несвакидашњем погледу на историју развоја Србије у последњих 120 година. На овом путовању искусиће вожњу по разлоканим и модерним путевима, како се сипао бензин на првим београдским пумпама или у време санкција из пластичних флаша, како се заустављало на првим семафорима, како су се оправљали аутомобили код приучених мајстора, али и у професионалним сервисима и модерним гаражама, док су возачи упорно и најчешће безуспешно тражили слободно место за паркинг.

На промоцији ће говорити Марко Миљковић, аутор публикације, Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, Богдан Петковић, директор Музеја Аутомобила, Гордана Милосављевић Стојановић, уредница у Службеном гласнику, Саша Илић, рецензент и Рифат Куленовић, кустос Музеја Југославије. 

Подели вест