Demon-Koperhed_1200x630.png
промо

промо

Манифестације

КЊИЖЕВНИ РАЗГОВОРИ ПЕТКОМ: О роману који је добио Пулицера говориће професорка енглеске књижевности Владислава Гордић Петковић

03.04.2024.

КЊИЖЕВНИ РАЗГОВОРИ ПЕТКОМ: О роману који је добио Пулицера говориће професорка енглеске књижевности Владислава Гордић Петковић
Величина слова

Први петак у априлу је дан за још једну трибину Лагуниног књижевног клуба. Овога пута разговар ће се водити о књизи „Демон Коперхед“ Барбаре Кингсолвер, за који је књижевница добила престижну Пулицерову награду.

Где се одржава

Књижара Делфи СКЦ


Када се одржава

5. април


О овом роману, у петак 5. априла од 18 сати у књижари Делфи СКЦ, говориће професорка енглеске и америчке књижевности и књижевна критичарка Владислава Гордић Петковић, и новинарка Драгана Ковачевић. 

Негде у забитима јужног дела планина Апалачи једна тинејџерка родиће Демона Коперхеда. Све што она има: добар изглед, заједљиви дух и жестоки таленат за преживљавање – наследиће и дечак, али то је отприлике све што ће икада добити од своје мајке. 

Не штедећи себе, Демон се бори са савременим замкама система хранитељских породица, дечјег рада, запуштених школа, атлетских успеха, зависности, промашених љубави. Његова „суперхеројска моћ“ је сопствена невидљивост у америчком друштву, јер су његови хероји одавно напустили оне који се нису преселили у град. 

Када је Чарлс Дикенс писао „Дејвида Коперфилда“, унео је у причу сопствено искуство институционалног сиромаштва и свих катастрофалних последица које оно наноси деци. Овим романом Барбара Кингсолвер одаје омаж великом Дикенсовом делу и подсећа нас да исти проблеми и даље нису решени.

Подели вест