Institut Servantes u Beogradu, Foto_Srđan Plavšić.jpg
Институт Сервантес, Срђан Плавшић

Институт Сервантес, Срђан Плавшић

Манифестације

АПРИЛ У СЕРВАНТЕСУ ДОНОСИ БОГАТ ПРОГРАМ: Изложбе, бесплатне радионице калиграфије, шетње, учење шпанског језика и дружења

05.04.2024.

АПРИЛ У СЕРВАНТЕСУ ДОНОСИ БОГАТ ПРОГРАМ: Изложбе, бесплатне радионице калиграфије, шетње, учење шпанског језика и дружења
Величина слова

Нова изложба, радионице за децу и одрасле, филмски и читалачки клубови као и тематске шетње део су програма који је за овај април припремио Институт Сервантес у Београду.

Где се одржава

Институт Сервантес


Када се одржава

13. април


И овог месеца Институт Сервантес организује бројне активности за најширу публику, како на српском, тако и на шпанском језику.

Уз лепо априлско време, већ наредног викенда предвиђена су два занимљива догађаја за све који воле шетње и стручна вођења. У суботу, 13. априла у 12 часова, биће одржано последње стручно вођење кроз изложбу „Слика и реч. Париска стецишта“, на којој су сарађивали Давид Пужадо и Монсе Ордоњес. Посетиоци галерије прошетаће улицама Париза забележеним на црно-белим фотографијама, док ће уместо туристичких водича читати стихови шпанских песника и песникиња. Улаз је слободан.

Бесплатна шетња сефардским Београдом биће организована у недељу, 14. априла, почеће окупљањем испред синагоге Сукат Шалом (Маршала Бирјузова 19) у 11 часова. Ова пешачка тура, богата причама о сефардским Јеврејима, њиховој култури и животу у српској престоници, део је пројекта „Сефардски Београд“, а једном месечно реализују је Јеврејска општина Београд и Институт Сервантес. Учешће је бесплатно, уз претходну резервацију попуњавањем онлајн формулара.

У сусрет Светском дану књиге Институт Сервантес најављује и нову изложбу загонетног назива „Пастински“ чији је аутор Ђузеп Марија де Љобет. То је, на први поглед, прича о једном стану у срцу Барселоне и његовим необичним станарима, али такође говори и о стамбеној кризи, џентрификацији и исељењима. Изложба је организована у сарадњи са Београдском недељом фото-књига, а уочи отварања 25. априла у 18 часова биће уприличен и разговор о изазовима издавача и потенцијалу фото-књига у Шпанији.

Када је реч о радионичарском програму, због великог интересовања од 8. априла библиотека „Хосе Јеро“ поново организују радионице калиграфије за одрасле. Овог месеца изучаваће се уставно писмо, а радионице води Оливера Стојадиновић, професорка емерита Факултета примењених ументости у Београду.

За децу узраста од 3 до 7 година намењена је забавна радионица причања приче, заказана 20. априла у 11 часова. Замишљена на шпанском језику, ова радионица коју води глумац Радивој Кнежевић отворена је и за децу која говоре српски или друге језике, јер се кроз низ занимљивих активности и игара деца упознају са првим речима на шпанском. Све информације о овим радионицама, као и резервација места, могу се потражити на онлајн презентацији библиотеке „Хосе Јеро“.

Са жељом да прошири учење шпанског језика и на друге активности, библиотека сваког месеца организује читалачки клуб и дружење са друштвеним играма - на шпанском језику.

Тема читалачког клуба овог априла биће награђивани роман Антонија Муњоса Молине „Зима у Лисабону“, а окупљање је заказано за последњи четвртак у месецу, 25. април у 18.30 часова. „Играјмо се на шпанском“ тематско је дружење отворено за све који воле друштвене игре, а организује се последње суботе у месецу - 27. априла у 15 часова. Обе активности организују се на шпанском језику.

За љубитеље онлајн активности и шпанског језика током априла су предвиђене су две активности које Институт Сервантес организује на светском нивоу.

Виртуелни читалачки клуб посвећен је издању „Одредиште: Барселона“ и намењен је свима који почињу да уче шпански језик. Онлајн филмски клуб овог месеца доноси бесплатну пројекцију култног шпанског филма „Пљачка у тру“ чији је редитељ Хосе Марија Форке. Оба клуба прате бројне интерактивне активности и разговори, а доступни су свим члановима библиотеке Института Сервантес.

Подели вест