STANOVANJE - HOUSING 23, foto Nikola Marković 3.JPG
Никола Марковић

Никола Марковић

Манифестације

ИЗЛОЖБА „СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2023” : Ниска спратност у фокусу 19. Београдске интернационалне недеље архитектуре

03.06.2024.

ИЗЛОЖБА „СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2023” : Ниска спратност у фокусу 19. Београдске интернационалне недеље архитектуре
Величина слова

У суботу 1. јуна, у Клубу РТС-а отворена је међународна изложба савременог становања „СТАНОВАЊЕ - ХОУСИНГ 23”, у организацији Катедре Зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета Универзитета у Нишу и Кластера урбаног планирања.

Где се одржава

Галерија РТС


Када се одржава

15. јун


Пета смотра актуелних архитектонских остварења, која су својеврстан манифест савремених пројектантских пракси и промишљања на тему становања, одржава се у оквиру изложбеног програма 19. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2024. 

Јелена Ивановић Војводић, програмски директор БИНЕ, у уводном говору је истакла: „Посебна нам је част што је ова изложба, од једне мале иницијативе катедре која се бавила том темом, прерасла у изузетну међународну интернационалну платформу која привлачи најзначајнија имена светске архитектуре, и која нам у показује да можемо да се носимо и са светским примерима. То је оно што даје наду нашим младим архитектама, а ми у БИНИ смо поносни што имамо добре наследнике”.

Специјална тема овогодишње изложбе је модел становања ниске спратности – велике густине који је приказан кроз 40 реализација, пројеката и истраживања насталих у протеклих десет година. Селектовани радови су праћени рецензијама чланова Међународног научно-уметничког одбора који представљају својеврсну научно-стручну и критичку рефлексију актуелности и трендова у стамбеној архитектури, узимајући притом у обзир различитост социо-политичког, економског  и културолошког контекста.

Александар Кековић, професор Грађевинско-архитектонског факултета Универзитета у Нишу, о теми овогодишње изложбе је рекао: „Тема ове изложбе је врло интересантна, зато што данас сматрамо да само високи објекти могу да задовоље потребе – превасходно инвеститора, али и корисника у градовима. Ми смо кроз ову изложбу желели да покажемо да то може бити другачије”.

У оквиру општег дела изложбе приказано је 50 радова који представљају репрезентативне примере стамбене архитектуре најбоље примере стамбене архитектуре креиране у периоду од 2021. до 2023. године.

Говорећи о овом сегменту изложбе, Кековић је додао: „Вођени причом можда и најчувеније светске школе стамбене архитектуре, Београдске школе становања, посебну пажњу смо посветили функционалношћу стамбених објеката. Није ни у свету лако наћи такве објекте, али покушали смо да покажемо како естетика и функционалност могу да иду једно с другим.”

На изложби су представљени радови аутора из различитих делова света (Аргентина, Бразил, Кина, Јапан, Португал идр) као и аутора из наше земље, укључујући афирмисане светске архитектонске бирое (БИГ, КЦАП и др) као и оне који су на почетку своје каријере, из већих или мањих средина, са већом или мањом видљивошћу на глобалном нивоу. Разноврсност и интернационалност изложбеног програма омогућава упоређивање интернационалне архитектонске праксе и истраживање праваца и кретања у струци, одсликавајући реалност тренутка и наговештавајући даље трендове у становању. Посебан значај изложбе је у могућностима развоја и унапређења српске архитектуре.

Подели вест