shutterstock_646052341.jpg
shutterstock

shutterstock

Манифестације

ПРЕДАВАЊЕ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА: „Мачу Пикчу – Изгубљени град Инка”

07.06.2024.

ПРЕДАВАЊЕ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА: „Мачу Пикчу – Изгубљени град Инка”
Величина слова

Мирјана Станојловић, професор енглеског језика и књижевности, преводилац, писац есеја и путописац одржаће 11. јуна предавање „Мачу Пикчу – Изгубљени град Инка” у Дому омладине Београда.

Где се одржава

Дом омладине Београда, сала Американа


Када се одржава

11. јун


Најмистериозније налазиште у сред бујне вегетације и влажне субтропске климе, на високом, неприступачном врху, изгубљени град Мачу Пикчу је најбоље сачуван археолошки локалитет из времена Инка и најважнији симбол перуанске цивилизације.

Изграђен као краљевско уточиште за Инка владара Пачакутија, скривен међу висовима Анда високо изнад завојите кривине реке Урубамбе, измаглицом обавијени врх Мачу Пикчуа одувек је привлачио истраживаче, археологе, езотерике и радозналце. Од како га је амерички истраживач Хајрам Бингам открио 1911. године, овај локалитет сврстан је у једно је од најзначајнијих археолошких налазишта у свету. Откриће Мачу Пикчуа је до те мере било револуционарно, да му је исте године Натионал Геограпхиц посветио цело своје издање.

Мачу Пикчу је сачуван у одличном стању захваљујући чињеници да га конквистадори никада нису открили због његовог стратешког положаја, мада се скоро са сигурношћу може тврдити да је град напуштен непосредно по њиховом доласку. Данас, више него икад Мачу Пикчу, својом драматичном лепотом и загонетном прошлошћу привлачи савремене ходочаснике са свих меридијана, откривајући фасцинантну сторију о свом настанку.

Предавање ће одржати Мирјана Станојловић, професор енглеског језика и књижевности, преводилац и писац есеја и путописа које објављује на сајтовима ПУЛСЕ, часопису „Травел” и у „Политици”. До сада је одржала девет предавања о европским и светским дестинацијама у Институту Сервантес, Коларчевој задужбини, Студентском културном центру, Фондацији Данило Киш у Суботици, Културном центру у Чачку и Библиотеци града Београда, са амбициозним плановима у овој години за нова предавања. Ауторка је књиге „Ледени рај Патагоније и магија Јужне Америке.”

Подели вест