Arboretum_Otvaranje Hotela za pčele - Šumarski fakultet-Foto Jovan Mitrović.jpg
Отварање хотела за пчеле, Шумарски факултет
Јован Митровић

Отварање хотела за пчеле, Шумарски факултет
Јован Митровић

Манифестације

ДАН БЕОГРАДСКИХ УРБАНИХ ОАЗА: Студенти Шумарског и Архитектонског факултета организују изложбе, пикник и радионице на три локације

07.06.2024.

ДАН БЕОГРАДСКИХ УРБАНИХ ОАЗА: Студенти Шумарског и Архитектонског факултета организују изложбе, пикник и радионице на три локације
Величина слова

Дан Београдских урбаних оаза ће бити одржан у суботу 22. јуна у оквиру програма 19. Београдске интернационалне недеље архитектуре.

Када се одржава

22. јун


Овај догађај део је пројекта Београдске урбане оазе који ће освежити три урбана простора у Београду, користећи снагу уметности и ангажовања заједнице.

Три урбана простора у фокусу пројекта су окружење Центра за интеграцију младих на Звездари, двориште Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју на Јулином Брду, као и Арборетум Шумарског факултета на Бановом Брду.

Заједнички пикник са изложбом радова се одржава у Центру за интеграцију младих на Звездари (Крфска 7, од 10 до 12 часова). Посетиоци, комшије и деца/млади из Центра за интеграцију младих позвани су на овај пикник, уз изложбу студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Студенти ће представити своје пројекте и визије за живописнији, одрживији и зеленији простор око Центра које су развијали заједно са децом, штићеницима Центра. Посетиоци су позвани да понесу своје грицкалице, како би дали свој допринос пикнику, и да се укључе у дискусије представљених решења. Присуство и ангажман су витални доприноси успеху овог догађаја у даљем развоју комшилука и њихових заједничких активности.

На локацији Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју - “Чукарица” (Поручника Спасића и Машере 90), од 12 до 14 часова ће бити одржана заједничка радионица, која обележава значајну прекретницу у пројекту ревитализације јавног простора у близини. Посетиоци, комшије и корисници Дневног центра позвани су да активно учествују у преуређивању модела урбаног мобилијара у простору и укључе се у сврисходне дискусије о његовом будућем коришћењу. Поред ових интерактивних активности, учесници ће имати прилику да уживају у освежењима, открију атрактивне аранжмане за седење и истраже цртачке алате и књиге које обезбеђује локални издавач Блум. Доприноси и маштовити предлози свих учесника играју кључну улогу у обликовању заједничког окружења које је у складу са потребама свих који га чине.

У Арборетуму Шумарског факултета, трећој Урбаној оази, од 17 до 19 часова на програму је заједничко осликавање мурала. У сарадњи са студентима уметници Данило Мимовић и Давид Радоњић радиће на муралу на згради у Арборетуму, близу пчелиње стазе Арборетума. За свој мурал они ће користити специјалну еколошку боју која прочишћава ваздух. Заинтересовани посетиоци су позвани да присуствују завршном процесу осликавања мурала и евентуално сарађују и додају лични печат уметничком делу. У 19 часова у истом простору, на програму је перформанс и инсталација „Тајни живот Арборетума” у извођењу ДАХ Театра. Перформанс се одвија као вођена шетња, где публика прати извођаче кроз Арборетум. На разним тачкама дуж пута, публика ће се срести са глумцима и плесачима, заједно са имерзивним аудио и визуелним инсталацијама. Перформанс тежи да пренесе дубински значај природног окружења, наглашавајући како лепоту природе, тако и осећај слободе и повезаности заједнице коју она пружа.

За нови, партиципативни дизајн наведених локација, биће задужени студенти Шумарског и Архитектонског факултета, у сарадњи са својим професорима, домаћим и међународним експертима и локалном заједницом. Београдске урбане оазе бавиће се и активирањем локалне заједнице кроз радионице урбаног дизајна за грађане, јавне догађаје и уметничке интервенције, у које ће активно бити укључени и штићеници оба Центра. На овај начин биће креиране кључне урбане тачке које подстичу свест о животној средини, одрживости и инклузивности. Пројекат интервенција ће се одвијати током 2024. године.

Подели вест