shutterstock_2199662455.jpg
shutterstock

shutterstock

Манифестације

„ДАНИ ДОМАЋЕ ХРАНЕ И СТАРИХ ЗАНАТА ВОЈВОДИНЕ” У ЗЕМУНУ: Промоција кулинарских специјалитета и обичаја

11.06.2024.

„ДАНИ ДОМАЋЕ ХРАНЕ И СТАРИХ ЗАНАТА ВОЈВОДИНЕ” У ЗЕМУНУ: Промоција кулинарских специјалитета и обичаја
Величина слова

Манифестација „Дани домаће хране и старих заната Војводине” биће одржана у петак, суботу и недељу, 14, 15. и 16. јуна на платоу пијаце „Земун” на Великом тргу.

Где се одржава

Пијаца „Земун”


Када се одржава

14. до 16. јунУ гастрономској понуди манифестације биће куваних јела као што су тарана са кобасицом, перкелт са резанцима, паприкаш, печене домаће кобасице и такозвани „лангош” (мекика).

Љубитеље слатких посластица очекују колач на жару, традиционални мађарски специјалитет, и разне врсте војвођанских штрудли. Понуду ће, уз могућност дегустације, употпунити сухомеснати производи од мангулице, полутврди и тврди крављи и козији сиреви, као и најразличитије сорте вина, ракије и природних сокова.

Организатори манифестације ЈКП „Београдске пијаце” и Пословно удружење „Пијаце Србије” припремили су богат програм у петак, 14. јуна, од 15 до 22 часа и у суботу и недељу, 15. и 16. јуна, од 9 до 22 часа. „Дани домаће хране и старих заната Војводине” промовишу кулинарске специјалитете, произвођаче домаће хране и рукотворина из Војводине, као и традиционалне обичаје.

У суботу, 15. јуна, од 11 до 13 часова, гости манифестације ће бити организатори жетвених свечаности „Дужијанца” током којих ће посетиоцима представити део обичаја у вези са такмичењем рисара (стари начин жетве жита) и традиционалним рисарским доручком са две основне намирнице – свежим домаћим хлебом и белом сланином. Такође, посетиоцима ће бити представљене ношње и рукотворине од сламе са севера Војводине. Истог дана, од 19 часова, у склопу манифестације наступиће тамбурашки оркестар „Равница” из Суботице, саопштено је из ЈКП-а „Београдске пијаце”.

Извор: Беоинфо

Подели вест