unnamed.png
београд.рс

београд.рс

Манифестације

ДРУШТВО ХИСПАНИСТА ПРЕДСТАВЉА „ИЗНАД ТАМЕ (ПЈЕСМЕ ЗА ВИКТОРА ХАРУ)": Новосадски кантауторски квартет наступа у „Пароброду"

02.07.2024.

ДРУШТВО ХИСПАНИСТА ПРЕДСТАВЉА „ИЗНАД ТАМЕ (ПЈЕСМЕ ЗА ВИКТОРА ХАРУ)": Новосадски кантауторски квартет наступа у „Пароброду"
Величина слова

Друштво хиспаниста у оквиру пројекта Међународне летње школе латиноамеричких студија, и у сарадњи са УК Пароброд, у среду 10. јула, од 20 часова представља пројекат „Изнад таме (Пјесме за Виктора Хару)" .

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

10. јул


Овом приликом биће презентован и истоимени албум Нових одметника, посвећен великом чилеанском кантаутору Виктору Хари који је 1973. године мучки убијен на стадиону у Сантијагу, као жртва Пиночеовог насиља.

Поводом пола века од смрти чувеног народног песника, пројекат је осмислио Милош Зубац, књижевник и кантаутор из Новог Сада. Стихове „пјесама за Хару” исписао је босанскохерцеговачки песник Мехмед Бегић, а музику су компоновали и изводе кантаутори из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе, од раније познати као регионални музички колектив Нови одметници. На промоцију у Београду из Новог Сада долази новосадски кантауторски квартет: Милош Зубац, Милан Кораћ, Немања Нешић и Соња Сегић, уз виртуелно присуство неких од кантаутора из региона.

На промоцији албума биће речи о мотивацији Нових одметника да се препусте откривању музике и живота Виктора Харе, као и о процесу настанка и удруживања регионалних снага за настанак овог издања. Уз акустично извођење одређеног броја нумера са албума, и упознавање са видео записима Нових одметника, осврнућемо се и на Чиле пре 50 година и данас, уз могуће паралеле са нашим регионом.

Албум „Изнад таме (Пјесме за Виктора Хару)” објавио је Културни центар Војводине „Милош Црњански”. Улаз је бесплатан.

Подели вест