Nauka i Inovacije u Srbiji 1.jpg
промо

промо

Манифестације

КЊИГА „НАУКА И ИНОВАЦИЈЕ У СРБИЈИ“ ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: 10. јул, Дан науке у Србији биће обележен у САНУ, доступно БЕСПЛАТНО издање

03.07.2024.

КЊИГА „НАУКА И ИНОВАЦИЈЕ У СРБИЈИ“ ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: 10. јул, Дан науке у Србији биће обележен у САНУ, доступно БЕСПЛАТНО издање
Величина слова

Група аутора из Института за физику у Београду објавила је дело под називом „Наука и иновације у Србији“. Тим поводом, у уторак, 9. јула, у 12 часова, Институт за физику у Београду организује промоцију књиге у Свечаној сали Српске академије наука и уметности (САНУ).

Где се одржава

САНУ, Свечана сала


Када се одржава

9. јул


Уз основни мото и поднаслов „знање као једини пут ка друштву просперитета“, књига представља позив на конструктиван дијалог о науци и иновацијама како истраживача и иноватора, тако и доносилаца одлука, организација, јавних личности и грађана у Републици Србији. 

Након поздравне речи представника Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, у оквиру промоције аутори ће говорити о положају и развоју наукеАутори књиге су запослени Институту за физику др Саша Лазовић, др Владимир М. Петровић, Душан Николић, Љубица Илић Војновић, др Александар Богојевић и др Александар Белић, као и др Франци Демшар из Словеније. Књигу је издала „Академска мисао“ у оквиру едиције „Научна политика“.

У књизи је сабрано вишегодишње искуство аутора у раду у академским и државним институцијама, са циљем да се свим заинтересованим учесницима научног, образовног, истраживачко-развојног и привредног живота земље, као и друштва у целини, представи систематична анализа стања науке и иновација у Републици Србији, што је основ за даљи разговор о овим темама. 

Читалац у књизи може пронаћи преглед тековина и наслеђа образовања и науке у Србији, као и пресек стања научно-истраживачког екосистема Републике Србије. Такође, у књизи је дато поређење квалитативних и квантативних параметара екосистема, али и механизама финансирања научно-истраживачког рада, као и поређења економских параметара улагања у науку и истраживања по државама, као и препоруке даљих корака развоја.

Дигитално издање књиге је бесплатно доступно за све заинтересоване. Ово издање можете добити слањем поруке на адресу [email protected].

Подели вест