shutterstock_2385426589.jpg
shutterstock

shutterstock

Манифестације

ПОСЕБАН ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ: Ивањдански међународни витешки турнир на Авали

03.07.2024.

ПОСЕБАН ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ: Ивањдански међународни витешки турнир на Авали
Величина слова

Ивањдански Међународни витешки турнир „Свибор сабор” одржаће се у суботу, 6. јула на Авали у порти Храма Светог деспота Стефана Српског.

Где се одржава

Порта Храма Светог деспота Стефана Српског на Авали


Организатор је СВИБОР – Витешки савез Србије, а манифестација се одржава с благословом Српске православне цркве, уз подршку Општине Вождовац и Туристичке организације Београда.

Поред домаћих српских витезова, учешће у турниру потврдили су и представници Мађарске, Чешке и Бугарске. Посетиоце очекује веома богат програм уз витешке двобоје, надметања, такмичења, гађања, масовне борбе са широким спектром средњовековне опреме и реквизита. Такође, очекује их и изложба средњовековних витешких оклопа и реплика оружја, хералдичких застава, као и шатори, радионице заната и уметности.

Посетиоци ће и сами моћи да се опробају у разним дисциплинама са посебно направљеним меканим и безбедним реквизитима.

Прелепи амбијент дрвене цркве од балвана, изграђене у средњовековном стилу, прекрасна природа београдске планине Авале, спектакуларне борбе витезова неће никога оставити равнодушним.

За децу и омладину припремљен је посебан програм „Буди витез!”, тако да ће сви који желе моћи да опробају своје способности и науче нешто ново о сјајној српској прошлости из времена највећег витеза Европе – деспота Стефана Лазаревића.

ТОБ подсећа да је деспот Стефан био носилац златног Ордена побеђеног змаја, најелитнијег средњовековног витешког реда који је окупљао само изузетне европске владаре. Други чланови овог витешког реда су били носиоци сребрног ордена, што показује углед и славу коју су деспот и Србија у то доба уживали.

Улаз на догађај је бесплатан.

Извор: Беоинфо

Подели вест