Промоција књиге „Наука и иновације у Србији“ 9x16.00_00_37_07.Still050.jpg
београд.рс

београд.рс

Манифестације

„ЗНАЊЕ КАО ЈЕДИНИ ПУТ КА ДРУШТВУ ПРОСПЕРИТЕТА“: Поводом рођендана Николе Тесле објављена књига „Наука и иновације у Србији“

10.07.2024.

„ЗНАЊЕ КАО ЈЕДИНИ ПУТ КА ДРУШТВУ ПРОСПЕРИТЕТА“: Поводом рођендана Николе Тесле објављена књига „Наука и иновације у Србији“
Величина слова

У данима када славимо Теслу и његов рад, група аутора из Института за физику у Београду представила је дело под називом „Наука и иновације у Србији“.

Промоција књиге је одржана у Свечаној сали Српске академије наука и уметности.

У њој је сабрано вишегодишње искуство аутора у раду у академским и државним институцијама, са циљем да се свим заинтересованим учесницима научног, образовног, истраживачко-развојног и привредног живота земље, као и друштва у целини, представи систематична анализа стања науке и иновација у Републици Србији.

Промоција књиге „Наука и иновације у Србији“ 9x16.00_00_03_22.Still047.jpg
београд.рс

Др Саша Лазовић, коаутор књиге је рекао да је један врло динамичан, интензиван рад седам коаутора потпуно различитих, са једним пресеком заједничких система вредности, узбудљив поступак настанка овог дела. 

Како је истакао циљ је био да покренемо дијалог, да покренемо активности, да просто дамо једну могућност јер она држава која има пуно одличних могућности, а бира најбољу, најбрже и најбоље напредује. 

Промоција књиге „Наука и иновације у Србији“ 9x16.00_00_08_14.Still049.jpg
београд.рс

Према његовим речима, свака земља има ограничене ресурсе и наука је глобална цивилизацијска тековина, тако да не можемо говорити ни о једној националној тековини појединачно. Србија је дала јако пуно тога и зато ова књига почиње тим историјским освртом и историјским прегледом. Не морамо да говоримо уопште публици ко су све наши великани попут Тесле, Пупина ... Има и других области, практично свих, у којој је Србија дала неке значајне доприносе, закључио је коаутор књиге „Наука и иновације у Србији“.

Промоција књиге „Наука и иновације у Србији“ 9x16.00_00_06_12.Still048.jpg
београд.рс

Уз основни мото и поднаслов „знање као једини пут ка друштву просперитета“, дело представља позив на конструктиван дијалог о науци и иновацијама како истраживача и иноватора, тако и доносилаца одлука, организација, јавних личности и грађана у Републици Србији.

Аутори књиге су запослени Институту за физику др Саша Лазовић, др Владимир М. Петровић, Душан Николић, Љубица Илић Војновић, др Александар Богојевић и др Александар Белић, као и др Франци Демшар из Словеније.

Дигитално издање књиге је бесплатно доступно за све заинтересоване. Можете га добити слањем поруке на [email protected].

Подели вест