600X600_ORGULJE-07.jpg
промо

промо

Музички програм

МУЗИКА, БЕСПЛАТНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА СВЕ УЗРАСТЕ И МАСТЕРКЛАС: Упознајте се са оргуљама које ће вам приближити светска имена

27.06.2022.

МУЗИКА, БЕСПЛАТНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА СВЕ УЗРАСТЕ И МАСТЕРКЛАС: Упознајте се са оргуљама које ће вам приближити светска имена
Величина слова

Овогодишње 22. издање међународног фестивала Дани оргуља / Диес органорум одржаће се од 28. јуна до 7. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије на Неимару, а у организацији Културног центра Београда. Богатство звука и могућности овог великог инструмента пружиће нам прилику да и ове године уживамо у врхунској интерпретацији светских оргуљаша.

Где се одржава

Катедрала Блажене Дјевице Марије


Када се одржава

28. јуна – 7. јула


Фестивал се реализује уз подршку Италијанског института за културу у Београду, Гете-института у Београду, Амбасаде Швајцарске у Србији, Града Београда и Београдске надбискупије.

За отварање овогодишњег издања у уторак, 28. јуна у 20 часова, одабран је концерт посвећен Јохану Себастијану Баху. Програм је осмислио и изводи га италијански оргуљаш и музиколог Лоренцо Гијелми. Концерт носи назив Стопама Јохана Себастијана Баха и резултат је Гијелмијевог богатог музиколошког и извођачког искуства. Садржи, између осталих, недовршене композиција чувеног барокног композитора које је сам извођач довршио или реконструисао. 

shutterstock_1935460960.jpg
shutterstock

 Концерт несвакидашњег трија, који чине две алпске хорне и оргуље, биће прилика да наша публика упозна још један необичан инструмент у уторак, 5. јула. Велика цев алпске хорне је блиска цевима оргуља, а њена звучна боја је изузетно комплементарна са оргуљским звуком. Музичари који ће нас водити кроз овај нови, раскошни звучни свет су хорнисти Ана Станковић (Србија/Немачка) и Мартин Рос (Швајцарска), као и оргуљашица Кармен Јаух (Немачка). У њиховом наступу је посебно занимљив начин на који користе акустичке специфичности сваког индивидуалног концертног простора мењајући положај са кога свирају током концерта. Програм обједињен под називом Сјај звука за две алпске хорне и оргуље чине дела савремених швајцарских аутора, и композитора као што су Гунар Иденстам, Жан Гију, Вили Жак, Роберт Прајзман, који у својим делима трагају за специфичном медитативном атмосфером.

STF_1349.JPG
Стефан Стојановић

Трио је посебан програм припремио за најмлађу публику и овај концерт ће бити одржан у понедељак, 4. јула у 12.00 часова. Ово ће бити ретка прилика за упознавање са инструментима као што су оргуље и алпска хорна. Концерт је намењен деци предшколског и раног школског узраста. 

Долазак Далибора Миклавчича који је дуги низ година био један од чланова уметничког тима и селектор програма Фестивала, увек представља прилику да са радошћу уживамо у музицирању овог словеначког мајстора на оргуљама, али и у занимљивим програмима које вешто конципира. Овог пута његов програм чиниће дела словеначких композитора као и импровизације на задате теме, а публици ће га представити у среду, 6. јула.

Част да затвори фестивал, у четвртак 7. јула, припала је једном од најтраженијих оргуљаша на светској оргуљашкој сцени данас, Нејтану Лаубеу из Сједињених Америчких Држава. Лаубе је 2021. године заменио свог менотра Лудгера Ломана на месту професора на Високој школи за музику у Штутгарту, једној од најважнијих оргуљашких школа у свету. 

shutterstock_55712452.jpg
shutterstock

 Улаз на концерте је слободан и доступан свим заинтересованим грађанима. Вечерњи концерти почињу у 20.00 часова. Едукативни део фестивала, обједињен у Летњој школи оргуља, овог пута ће садржати мајсторске радионице и предавања гостујућих оргуљаша. Летња школа оргуља је бесплатна и намењена ученицима и студентима.

Овде можете пронаћи програм међународног фестивала Дани оргуља

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА - ДАНИ ОРГУЉА.docx

Подели вест