Dejan Terzić AXIOM - foto  Elisa Caldana.jpg
Elisa Caldana

Elisa Caldana

Музички програм

МИСЛИМ ДА СЕ ЗАИСТА ЧУЈЕ ДА СВИРАМО ЗА НАШЕ И ДРУГЕ ЖИВОТЕ! Светски џез музичари овог лета у Београду

01.08.2022.

МИСЛИМ ДА СЕ ЗАИСТА ЧУЈЕ ДА СВИРАМО ЗА НАШЕ И ДРУГЕ ЖИВОТЕ! Светски џез музичари овог лета у Београду
Величина слова

Интернационални састав AXIOM џез бубњара Дејана Терзића, у коме наступају реномирани музичари Бојан Зулфикарпашић, Chris Speed и Matt Penman, одржаће 8. и 9. августа два концерта у београдском БАМ Клубу (Јеврејска 24).

Где се одржава

БАМ клуб


Када се одржава

8. и 9. август


Бенд долази у Београд у склопу европске турнеје на којој промовише прошлогодишњи албум “Silent Dancer”, објављен за италијанску издавачку кућу ЦАМ Јазз. Ово ће бити прво гостовање Дејана Терзића у нашем главном граду, након концерта на Београдском џез фестивалу 2006. године.

„Silent Dancer" је снимљен крајем фебруара 2020. године у северној Италији у Удинама, кад смо били на турнеји. Наши концерти у Трсту и Венецији били су отказани због првог лоцкдоwна у Италији, али наша издавачка кућа ЦАМ Јазз је ипак предложила да снимимо албум као што смо планирали. Тако смо се нашли у једној необичној ситуацији, и мислим да се и на диску чује да заиста свирамо за наше и друге животе. Можда баш и због тога, мислим да је Силент Данцер мој најјачи албум до сада

Дејан Терзић, бубњар

 Дејан Терзић добио је у међувремену и грант од града Берлина (Deutscher Musikfonds), да компонује и сними нови албум у истој постави, па ће AXIOM током актуелне турнеје радити и на новим композицијама.

Dejan Terzic , foto Ulla C. Binder.jpg
Дејан Терзић
Ulla C. Binder

Терзић је први пут упознао пијанисту Бојана Зулфикарпашића давне 1983. године у Београду, Chrisa Speeda 1989. године у Немачкој, а Matta Penmana на џез фестивалу у Сарајеву 2001. године, и са овим музичарима је током претходних година сарађивао и у другим поставама. АXИОМ у својој музици баштини најбоље традиције савременог њујоршког и европског џеза, а свирачку изузетност музичара ставља у сврху вешто написаних и пажљиво разрађених композиција, које покривају широк спектар емоција и деликатних расположења.

Dejan Terzić Axiom_by_Ulla C. Binder.jpg
Ulla C. Binder

 Дејан Терзић рођен је у Бањалуци. Његова породица преселила се у Немачку када је Дејан имао три године. У лето 1991. године Терзић је отпутовао у Вермонт Јазз Центар којим је управљао легендарни мађарски гитариста Аттилла Золлер, а овај музичар показао се као једна од утицајнијих фигура у Дејановој каријери. По повратку у Немачку, Дејан је студирао на конзерваторијуму у Вирцбургу.

Поред рада на ауторским албумима, снимао је и наступао као пратећи музичар са великим бројем ведета савремене европске и светске џез сцене.

Подели вест