Dejan Terzic , foto Ulla C. Binder.jpg
Дејан Терзић 2014. године проглашен је за најбољрг џез бубњара Немачке
Ула Ц Биндер, Ула Ц. Биндер

Дејан Терзић 2014. године проглашен је за најбољрг џез бубњара Немачке
Ула Ц Биндер, Ула Ц. Биндер

Музички програм

ДЕЈАН ТЕРЗИЋ НАСТУПА У БЕОГРАДУ НАКОН 14 ГОДИНА: Прилика да уживате у савременом њујоршком и европском џезу

01.08.2022.

ДЕЈАН ТЕРЗИЋ НАСТУПА У БЕОГРАДУ НАКОН 14 ГОДИНА: Прилика да уживате у савременом њујоршком и европском џезу
Величина слова

Интернационални састав Axiom славног џез бубњара Дејана Терзића, у коме наступају реномирани музичари Бојан Зулфикарпашић, Chris Speed и Matt Penman, одржаће 8. и 9. августа два концерта у београдском БАМ Клубу (Јеврејска 24).

Где се одржава

БАМ клуб


Када се одржава

8. август у 20 часова


Бенд долази у Београд у склопу европске турнеје на којој промовише прошлогодишњи албум “Silent Dancer”,објављен за италијанску издавачку кућу CAM Jazz. Ово ће бити прво гостовање Дејана Терзића у нашем главном граду, након концерта на Београдском џез фестивалу 2006. године.

О свом актуелном издању Дејан Терзић је рекао: „Силент Данцер је снимљен крајем фебруара 2020. године у северној Италији у Удинама, кад смо били на турнеји. Наши концерти у Трсту и Венецији били су отказани због првог локдауна у Италији, али наша издавачка кућа CAM Jazz ипак je предложила да снимимо албум као што смо планирали. Тако смо се нашли у једној необичној ситуацији, и мислим да се и на диску чује да заиста свирамо за наше и друге животе. Можда баш и због тога, мислим да је Silent Dancer мој најјачи албум до сада”.

Dejan Terzić AXIOM - foto  Elisa Caldana.jpg
промо

Дејан Терзић добио је у међувремену и грант од града Берлина (Deutscher Musikfonds), да компонује и сними нови албум у истој постави, па ће Axiom током актуелне турнеје радити и на новим композицијама.

Група Аxiom активна је од 2015. године, а наредне је објавила први албум “Prometheus”, док је “Silent Dancere” њихов други албум. Терзић је први пут упознао пијанисту Бојана Зулфикарпашића давне 1983. године у Београду, Chrisa Speeda 1989. године у Немачкој, а Мatta Penmana на џез фестивалу у Сарајеву 2001. године, и са овим музичарима је током претходних година сарађивао и у другим поставама. Axiom у својој музици баштини најбоље традиције савременог њујоршког и европског џеза, а свирачку изузетност музичара ставља у сврху вешто написаних и пажљиво разрађених композиција, које покривају широк спектар емоција и деликатних расположења.

Дејан Терзић рођен је у Бањалуци. Његова породица преселила се у Немачку када је Дејан имао три године. У лето 1991. године Терзић је отпутовао у Veromont Jazz Centar којим је управљао легендарни мађарски гитариста Attilla Zoller, а овај музичар показао се као једна од утицајнијих фигура у Дејановој каријери. По повратку у Немачку, Дејан је студирао на конзерваторијуму у Вирцбургу.

Током деведесетих је почео да ниже бројне награде: Young Bavarian Jazz Lion (1994/95), Најбољи бубњар Краков фестивала (1994), Најбољи бубњар Лајпциг фестивала (1995), Најбољи музичар Међународног џез фестивала Оберкохен (1995), Културна награда Нирнберга (1997), Jazz награда града Минхена (2004) и као врхунац, освојио је најпрестижнију немачку џез награду: ECHO jazz награду за најбољег џез бубњара у овој земљи (2014).

Подели вест