Peter Zirbs & Dušan Petrović - foto Stanislav Milojković.jpg
Петер Зибс и Душан Петровић
Станислав Милојковић

Петер Зибс и Душан Петровић
Станислав Милојковић

Музички програм

ШРАФЦИГЕР ЈЕ АЛАТ ЗА ПРОМЕНУ ПЕРЦЕПЦИЈЕ ПУБЛИКЕ! Велико финале завршне сезоне концерата на Зидићу

30.08.2022.

ШРАФЦИГЕР ЈЕ АЛАТ ЗА ПРОМЕНУ ПЕРЦЕПЦИЈЕ ПУБЛИКЕ! Велико финале завршне сезоне концерата на Зидићу
Величина слова

У завршници јубиларне, десете сезоне Концерата на Зидићу Дома омладине Београда, публика ће имати прилику да чује нови дуо пројекат двојице изузетних музичара, Петера Зирбса и Душана Петровића, који су удружили своје креативне снаге у пројекат „Шрафцигер“.

Где се одржава

Дом омладине Београда, Плато Милана Младеновића


Када се одржава

2. септембара у 20 часова


Петер Зирбс (Аустрија), мултинструменталиста, композитор и музички продуцент, и Душан Петровић (Србија), саксофониста, аранжер и композитор, кренули су недавно на музичко путовање пуно истраживања, изазова и амбијенталних експеримената управо из Дома омладине: премијерни наступ имали су 30. маја, као opening act на концерту Stevena Browna (Tuxedomoon) у Американи. Сјајна стваралачка енергија на сцени и одличне реакције публике били су подстицај за овај уметнички двојац, који ће на пролеће 2023. објавити и свој први ЕП са четири нумере, да своју сарадњу подигну на виши ниво и креирају пројекат „Шрафцигер“. У финалу овогодишње летње сезоне на Зидићу посетиоци ће имати ексклузивну прилику да премијерно чују неке од њихових нових композиција.

Zidić 2022 Finale ŠRAFCIGER.jpg
промо

„Било је фантастично искуство и велико задовољство свирати са Душаном Петровићем пред концерт Стивена Брауна, то је била музичка љубав на први тон! Наш пројекат Шрафцигер конципиран је око идеје да створимо звучну основу која нам пружа сигурност у креацији, а онда да пустимо музику да се развија сама од себе. Није реч о великим мелодијама, већ о звучним текстурама; бавимо се оним шта звуци могу да ураде са вашим телом и умом. То је експеримент, али пријемчив за слушаоце, који комбинује минималистичку електронску музику са Душановим мајсторским вештинама свирања саксофона. Резултат је нека врста звучне подлоге за филм у мозгу слушаоца.“, каже Петер Зирбс. 

Шрафцигер је алат за промену перцепције публике. За подешавање неколико шрафова у мозгу. Ако прошетате градом или природом са музиком Шрафцигера у слушалицама, можда ћете, уз мало среће, доживети свет око себе кроз лупу или калеидоскоп. А код куће, слушање наше музике може добро послужити у тренуцима интроспекције. Дакле, то је алат који увек треба да имате са собом!“

Петер Зирбс

Душан Петровић сматра да је сарадња са бечким електроничарем Петером Зирбсом, до које је дошло на иницијативу Дома омладине Београда за ad-hoc наступ пред концерт легендарног Стивена Брауна, сплетом околности наслутила да је на помолу нешто посебно и пре него што су се срели. „Већ неко време експериментишем са електронским ефектима и био сам у потрази за идеалним полигоном за представљање тог мог новог правца у истраживању саксофонског звука. Током првог разговора Петер и ја смо констатовали да су нам извори и ишодишта заправо јако слични, да смо обојица, некако, мимо класичних музичких подела и категоризација и да делимо многе страсти и интересовања. Наш први наступ је потврдио слутње да ће се десити нешто изузетно, а један поглед после силаска са сцене био је довољан – без иједне изговорене речи, ту у бекстејџу сале Американа у Дому омладине, договорили смо се да наша сарадња, којој је иницијална судбина била да се ту заврши, заправо тек почиње! Ретко сам, у мојих преко 40 година бављења музиком, срео некога с ким је све текло као да се познајемо и радимо заједно већ годинама." 

Peter Zirbs - Photo © Peter Draxl.jpg
Петер Зирбс
Peter Draxl

Петер Зирбс један је од кључних аутора на чувеној рејв и техно сцени Беча, још од 90-их прошлог века. Током година објављивао је под неколико псеудонима и за различите ектикете, а у домену електронске музике са својим колективом konsorten™ остварио је велики успех не само у Аустрији, већ и широм Западне Европе. Продуцирао је албуме за бројне колеге и компоновао је музику за неколико уметничких филмова. Од почетака каријере експериментисао је са аналогним синтизајзерима и у свом стваралаштву успешно је брисао жанровске границе, а постао је препознатљив по својој енергичној и „сировој“ продукцији.

 „Већ неколико месеци веома посвећено радим на свом другом албуму, који ће се састојати од инди/електро/поп песама и неколико инструментала на граници електронике, инди-попа и нео класичне музике. Највећим делом га продуцирам у Београду и причињава ми велику радост што овамо могу да позовем и неке своје колеге, да сниме вокале за моје песме. На пример, сјајни британски музичар Tom Walkden недавно ми се придружио у Београду на снимању једне од мојих нових песама, под називом Tightrope Of My Hope.“

Dušan Petrović - Photo © Dragoslav Nedići.jpg
Душан Петровић
Драгослав Недићи

Душан Петровић активан је на београдској сцени од децембра 1979. кад је са својим тадашњим бендом Инцест наступио на новогодишњем Вашаришту у Дансингу Дома омладине. После изнуђеног учешћа у дувачкој секцији Rolling Singles бенда 1991. године, почиње његова дувачака каријера, тако што су га паралелно ангажовали Дел Арно Бенд и Деца Лоших Музичара за своје секције, а одлука да се посвети саксофону (који је до тог тренутка био само хоби) пада кад је упознао момке из групе Плејбој у оснивању. Његову каријеру деведесетих обележава рад са групом Плејбој и небројене сарадње, уживо и у студију, са различитим бендовима: ДЛМ, ДАБ, Пресинг, Даркwоод Дуб, ККН, Неочекивана Сила и Гоблини су само неки од многих…

 „Тренутно активно радим са ФиО, Б4БМ, Пресингом, групом Bosque Sound Community, а нова два започета пројекта су heavy effected sax: Шрафцигер и 3-GO-NO-ME-3 (power trio FXsax, бубњеви и контрабас)“, каже Петровић, који се бави и филмском музиком: анимирани филм „MONEY & HAPPINESS“ Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, за који је компоновао музику, пре неколико недеља имао је светску премијеру на фестивалу у Локарну, а приказан је и на управо завршеном филмском фестивалу у Сарајеву.

Петерову музику сам доживео као природно и инспиративно окружење у коме сам се смело и лако кретао, како то иначе бива само са сарадницима с којима се дуго и добро познајем. А истина је да се, на неки начин, и познајемо све ове године, делећи радозналост за исте ствари и истражујући сличне углове музичких појава које нас привлаче. Ако постоје астрална сродства, онда смо Петер и ја рођена браћа…

Душан Петровић

Подели вест