Karmina Burana, foto CEBEF, Belkisa Beka Abdulovic (28).JPG
Белкиса Абдуловић, ЦЕБЕФ

Белкиса Абдуловић, ЦЕБЕФ

Музички програм

ВИШЕ ОД 20.000 ЉУДИ УЈЕДИЊЕНИ У МУЗИЧКОЈ ВИЗИЈИ БАЛКАНА! Одржан је јединствени концертни спектакл на Ушћу

05.09.2022.

ВИШЕ ОД 20.000 ЉУДИ УЈЕДИЊЕНИ У МУЗИЧКОЈ ВИЗИЈИ БАЛКАНА! Одржан је јединствени концертни спектакл на Ушћу
Величина слова

За викенд је на Ушћу пред више од 20.000 људи одржан јединствени концертни спектакл „Музичка визија Балкана“, који у оквиру Exitove WOMBA (World Music Balkans) платформе промовише традиционалну музику нашег поднебља у модерној продукцији признатих регионалних и светских извођача.

На својеврсном једнодневном фестивалу наступили су Марко Лоуис, Влатко Стефановски Трио, бенд велике Есме Реџепове под вођством њеног сина Симеона Атанасова, као и признати светски продуцент електронске музике Сатори, познат нашој публици са наступа на главним бинама ЕXИТ фестивала. Овом догађају претходило је извођење „Кармине Буране“, дела Карла Орфа, која је у изведби Српског народног позоришта реализована у копродукцији са Центром београдских фестивала – ЦЕБЕФ и селекције програма „Classical Sessions“. Овај догађај одржан је у склопу сајма вина „Винска визија Отвореног Балкана“, који је трајао од 1. до 4. септембра у Београду.

Karmina Burana, foto CEBEF, Marina Pesic (5).jpg
ЦЕБЕФ - Марина Пешић

Већ око 20 часова на Ушћу се окупило преко 10.000 људи, ишчекивајући изведбу више пута померану због времена – кантату „Кармина Бурана“. На импозантној бини једно од најпознатијих класичних дела у историји извело је више од 300 музичара, хора и оркестра Српског народног позоришта и Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, којима је дириговао маестро Александар Којић, док су солисти били сопран Марија Јелић, тенор Стеван Каранац и баритон Васа Стајкић. 

Marija Jelic, Aleksandar Kojic, Vasa Stajkic, Karmina Burana, foto CEBEF, Belkisa Beka Abdulovic (2).JPG
ЦЕБЕФ - Беликса Абдуловић

 Након „Кармине Буране“ долази до смене генерација у публици, а на бину излази син Есме Реџепове са њеним оригиналним бендом, у фуриозној презентацији моћи труба и хармонике. Енергију до врхунца диже соул етно музичар Марко Лоуис, који је показао зашто се сматра за једног од најталентованијих нових извођача Балкана. Палицу преузима Влатко Стефановски, којег након фантастичног извођења „Јовано, Јованке“ публика жељно позива на бис. „Музичка визија Балкана“ завршена је наступом светски признатог извођача Саторија, српско-холандског порекла, који реинтепретира музику Балкана у модерној продукцији електронског звука. Тако је након главних бина ЕXИТ фестивала и публика у Београду имала прилику да чује „Врањанку“, „Мој Дилбере“, „Ђелем, Ђелем“ и „Зајди зајди“ у новом руху. У публици су примећене и бројне јавне личности, попут Јелене Ђоковић, глумаца Драгане Мићаловић и Бојана Перића, као и премијера Македоније Димитра Ковачевског.

Maja Kremic, Jelena Djokovic, Damir Handanovic, Karmina Burana, foto CEBEF, Dusan Milenkovic (5).jpg
ЦЕБЕФ - Душан Миленковић

 Концерт „Музичка визија Балкана“ одржан је у оквиру Exitove WOMBA (World Music Balkans) плафторме, чији је циљ да балкански звук добије светску препознатљивост. Наше поднебље је уједињено традиционалном музиком, која у модерној продукцији може да постане светски бренд. Овај догађај одржан је у склопу четвородневног сајма вина у Београду „Винска визија Отвореног Балкана“, који је окупио најбоље произвођаче вина из Албаније, Северне Македоније, Србије и земаља у окружењу.

Подели вест