Belgrade SAXperince promo vizual (2).png
промо

промо

Музички програм

БЕСПЛАТНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНЦЕРТИ И МАЈСТОРСКИ ЧАСОВИ! Крај септембра је резервисан за саксофон

12.09.2022.

БЕСПЛАТНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНЦЕРТИ И МАЈСТОРСКИ ЧАСОВИ! Крај септембра је резервисан за саксофон
Величина слова

Девети међународни фестивал саксофона у Србији – Belgrade SAXperience биће одржан од 27. до 29. септембра на неколико локација у Београду. Овогодишње издање фестивала обухватиће концерте музичара врхунског нивоа и едукацију домаћих саксофониста на мајсторским курсевима гостујућих уметника као и ангажовање домаћих композитора.

Где се одржава

Belgrade SAXperience


Када се одржава

27 - 29. септембра


Belgrade SAXperience основан је 2014. године као иницијатива Удружења саксофониста Србије са саксофонистом Миланом Савићем на челу. Објашњавајући разлоге ангажовања домаћих композитора Милан Савић, директор фестивала је рекао да ће ове године дело познатог српског композитора извести један од најистакнутијих француских саксофониста.

Ове године сам имао жељу да један домаћи композитор напише ново виртуозно дело за саксофон и клавир јер нам таквих дела недостаје у репертоару за класични саксофон. С тим у вези позвао сам једног од наших најеминентнијих композитора, Ивана Јевтића са којим сам раније доста сарађивао и који већ има доста искуства у писању музике за саксофон. Јевтић је написао концерт за алт саксофон и гудачки оркестар који сам премијерно извео са Симфонијским оркестром РТС-а на првом издању фестивала 2014. године, а ове године његово дело извешће Никола Арсенијевић признати саксофониста из Француске и професор на конзерваторијуму у Версају. 

Милан Савић, директор фестивала

 И ове године на Belgrade SAXperience публици ће се представити инострани и домаћи саксофонисти и ансамбли, који ће у току фестивала одржати и мастер класове. Мајсторски курсеви биће одржани у Културном центру Београда, а намењени су ученицима и студентима саксофона, као и младим професионалцима и професорима. На овом, све значајнијем едукативном програму фестивала, ученицима и студентима саксофона биће омогућено да уче од реномираних саксофониста. Осим што ће на појединачним часовима радити на техничким и стилским детаљима у извођењу, имаће прилику и да разговарају о програмским концепцијама које су гости саксофонисти осмислили за овај фестивал, о техници, композиторском стилу, као и о изазовима на које извођач може да наиђе у каријери.

Посебан сегмент фестивала су и концерти Мини SAXperience који се сваке године пред фестивал одржавају у Коларчевој задужбини. Овај програм посвећен је будућим професионалним саксофонистима и деци. На овим концертима деца у публици имају прилику да од најмлађих извођача сазнају све што их занима о саксофону. Концерт у Коларчевој задужбини спада у део циклуса Мала школа бонтона – Како се слуша концерт који води Милош Миловановић.
У оквиру концертне турнеје SAXPERIENCE ON TOUR која ће се одржати током новембра и децембра, у културним центрима у Пироту, Нишу, Лесковцу, Смедереву, Вршцу и Сомбору, планирано је да се широј публици представи класични саксофон. У овим центрима Милан Савић ће одржати шест концерата и шест мајсторских радионица. Мисија ове турнеје је едукација младих уметника широм Србије и децентрализација културе.

Улаз на овогодишњи програм фестивала је бесплатан.

Подели вест