BJF 2022.jpg
промо

промо

Музички програм

ЛИДЕРИ СВЕТСКОГ ЏЕЗ ПИЈАНИЗМА НА ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ У БЕОГРАДУ! Светске звезде овог правца на „JAZZBEATS“

26.09.2022.

ЛИДЕРИ СВЕТСКОГ ЏЕЗ ПИЈАНИЗМА НА ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ У БЕОГРАДУ! Светске звезде овог правца на „JAZZBEATS“
Величина слова

Дом омладине Београда од 26. до 30. октобра 2022. представља 38. Београдски џез фестивал, под слоганом „JAZZBEATS“.У салама Дома омладине Београда и МТС Дворане биће одржан 21 концерт у оквиру 10 програмских целина, са скоро 150 музичара из целог света, уз репрезентативно представљање најталентованијих аутора са српске џез сцене.

Где се одржава

Дом омладине и МТС дворана


Када се одржава

26 - 30. октобра


У новијој историји Београдског џез фестивала публика је сведочила бројним изузетним соло реситалима великана светског пијанизма – незаборавне концерте одржали су потврђени хероји клавирског џеза Кетил Бјернстад, Бред Мелдау и Лешек Можџер, као и млади таленти Тигран Хамасјан, Нитај Хершковиц, Давид Пења Дорантес или Марко Мескида. Овогодишњи избор са две стране, и генерацијски и територијално, осликава најбоље у данашњем тренутку европског џез клавира. И ове године фестивал ће угостити уметнике који померају границе џеза и доносе жанровску разноликост, уносећи ново узбуђење у овај музички правац.

Joachim_Kuehn_ photo promo.jpg
Joachim Kuehn
промо

 У Великој сали Дома омладине 29. октобра наступиће несумњиво најважнији европски пијаниста данашњице и један од родоначелника европског пута у џез, Немац Јоаким Кун (Јоачим Кüхн). Миљеник домаће публике, уметник који вешто спаја неизмерну експресивност са лирским токовима, на трећем концерту у Београду представља мелодични поглед на дело Орнета Колмена, иконе авангарде са којим је пре четврт века остварио импресивну дуо сарадњу.

Dominik-Wania-by-Jacek-Poremba.jpg
Dominik Wania
Jacek Poremba

 Дан раније, 28. октобра, у Американи наступа најталентованији европски млади пијаниста, Пољак Доминик Вања (Доминик Wаниа), враћајући се у Београд после сјајног концерта са Маћејом Обаром 2019. године. У међувремену дебитујући соло албумом за чувену продукцију ЕЦМ, Вања храбро наставља славни низ уметника који су написали златне странице историје ове куће и соло пијанизма, међу којима су Кит Џерет, Чик Корија, Пол Блеј, Кетил Бјернстад и Виџеј Ајер. Концерт је реализован у сарадњи са Фондацијом Збигниеw Сеиферт из Пољске.

Немачки пијаниста и композитор Јоаким Кун (1944) један је од најславнијих европских џезера свих времена. Од малих ногу је показивао вансеријски таленат у домену класичне музике, студирајући класични клавир и композицију код Артура Шмита Елслеја. Ипак, коначно га је привукао џез којим се бавио његов петнаест година старији брат Ролф, па га је пут одвео на Запад: преко Беча, Хамбурга и Париза, све до Калифорније и Њујорка, и назад. Пионир је европског пута у џез и први уметник који је свирао фри-џез у Источној Немачкој, са опусом од преко педесет плоча под својим именом, у разним формацијама. Сада први пут у Србији наступа сам, представљајући пројекат Melodic Ornette Coleman – поетско сећање на дуо сарадњу са иконом џез авангарде, који је пре три године објавила дискографска кућа АЦТ. 

Доминик Вања (1981) дипломирао је класични клавир у Кракову, а стекао звање мастера џез извођења на New England Conservatory of Music у Бостону. Одмах потом упослио га је легендарни трубач Томаш Станко: у његовом саставу Вања је стекао афирмацију и остварио пријатељство са вршњаком/алт-саксофонистом Маћејом Обаром, са којим ће снимити шест албума, међу којима последња два за продукцију ЕЦМ – оба проглашена издањима године у анкети пољског магазина Јазз Форум.

Импресиониран Вањином талентом, Манфред Ајхер није чекао да му понуди самостални уговор. Одлучили су се за соло албум, а Вања је на снимање дошао без композиција или макар скица, но потпуно спреман да настави путем којим су раније прошли Кит Џерет, Чик Корија, Пол Блеј, Кетил Бјернстад и Виџеј Ајер. Издање Лонелy Шадоwс је и прво соло издање неког пољског музичара за кућу ЕЦМ, у великом светлу приказујући Вањину класичарску префињеност и џезерску маштовитост.

Подели вест