Trio Aeris_privatna arhiva.jpg
Trio Aeris
Приватна архива

Trio Aeris
Приватна архива

Музички програм

БЕСПЛАТНИ КОНЦЕРТИ И МАЈСТОРСКИ КУРСЕВИ УЧЕНИЦИМА САКСОФОНА! Међународни фестивал саксофона почиње вечерас

27.09.2022.

БЕСПЛАТНИ КОНЦЕРТИ И МАЈСТОРСКИ КУРСЕВИ УЧЕНИЦИМА САКСОФОНА! Међународни фестивал саксофона почиње вечерас
Величина слова

Девети међународни фестивал саксофона у Србији – Belgrade SAXperience биће одржан од 27. до 29. септембра у Београду.

Када се одржава

27 - 29. септембра


Прво вече фестивала у уторак, 27. септембра у 19 часова у галерији САНУ наступиће истакнути саксофониста из Француске Никола Арсенијевић и пијаниста Уки Оваскаинен. Арсенијевић ће у дуету са Оваскаиненом премијерно извести композицију нашег истакнутог композитора и академика Ивана Јевтића, као и друга дела француских композитора.

Никола Арсенијевић је један од најталентованијих саксофониста своје генерације. Дипломирао је на париском Конзерваторијуму и освајао је награде на бројним међународним такмичењима. Наступа и одржава мајсторске курсеве широм Европе. Арсенијевић предаје на Конзерваторијуму Олне су Боа, на Версајском конзерваторијуму, као и на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу. Уки Оваскаинен је студирао на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију и на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду. Снимио је улогу корепетитора балета Киров у филму Рејфа Фајнса Бела врана.

Nikola Arsenijevic photo Anne Bied.jpg
Никола Арсенијевић
Anne Bied

 Друге вечери у Атријуму Народног музеја Србије (среда, 28. септембар у 20 часова) публика ће имати прилику да чује Трио Аерис из Француске, у чијем саставу су два инструмента које је осмислио и патентирао изумитељ саксофона Адолф Сакс (сакшорна и саксофон). Мартин Трио, Корентин Морван и Луси Трогер приредиће публици јединствен звучни доживљај. Чланови састава Трио Аерис су своје путеве укрстили на студијама у Нанту (Француска), на Париском конзерваторијуму и на Краљевском музичком колеџу у Лондону где им је додељено неколико одликовања за камерну музику.

Фестивал ће у четвртак, 29. септембра у 20 часова затворити Бојана Стаменов соул трио у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић. Овај трио ће за београдску публику извести најпопуларније соул, џез и блуз нумере. Састав чине вокал Бојана Стаменов, саксофониста Габор Бунфорд и пијаниста Иван Алексијевић.

Бојана Стаменов, позната као српска Арета Френклин, једна је од најбољих вокала српске музичке сцене. Потиче из музичке породице која се бавила блузом и веома је рано почела да се бави музиком, од класичне гитаре, преко ренесансне и арапске лауте и бројних других инструмената, до раскошне вокалне интерпретације блуза, фанка и соула. Бојана Стаменов бенд настао је 2021. године, са аутентичним блуз звуком и препознатљивом енергијом која никог не оставља равнодушним. Бенд изводи ауторска дела, а тренутно снимају први ауторски албум на енглеском језику.

Bojana Stamenov_foto (C) J.W. Bullee.jpg
J.W. Bullee

Мајсторски курсеви фестивала биће одржани у Културном центру Београда, а намењени су ученицима и студентима саксофона, као и младим професионалцима и професорима. На овом, све значајнијем едукативном програму фестивала, ученицима и студентима саксофона биће омогућено да уче од реномираних саксофониста. Више информација и начин пријаве може се видети на сајту фестивала.

Фестивал Белграде САXпериенце је и ове године подржало Министарство културе и информисања Републике Србије и СОКОЈ, а улаз на овогодишњи програм је бесплатан.

Подели вест