Graz_meets_Belgrade-digitalna_pozivnica-verzija_2.jpg
промо

промо

Музички програм

НАЈБОЉИ ЏЕЗ ТРОМБОНИСТА СВЕТА НАСТУПА НА КОЛАРЦУ: Кoнцерт Биг бенда РТС-а обележава вишедеценијску везу два музичка центра

31.01.2023.

НАЈБОЉИ ЏЕЗ ТРОМБОНИСТА СВЕТА НАСТУПА НА КОЛАРЦУ: Кoнцерт Биг бенда РТС-а обележава вишедеценијску везу два музичка центра
Величина слова

Светски признати џез музичари наступају са Биг бендом РТС на концерту Graz meets Belgrade који ће бити одржан 28. фебруара у 20 часова у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Где се одржава

Велика дворана Коларчеве задужбине


Када се одржава

28. фебруар у 20 часова


На концерту нас очекује учешће гостију из Граца, светске звезде Луиса Бониље који је две године за редом 2011. и 2012. проглашен за најбољег џез тромбонисту на свету по оцени критичара листа Тајмс. Његов узор је легендарни тромбониста Карл Фонтана, а Бониља је наступао са највећим именима попут Дизија Гилеспија, Дајане Рос, Фила Колинса, Тонија Бенета, Тома Харела и других. Бониља је студирао на Конзерваторијуму за музику на Менхетну у Њујорку, где је касније и предавао тромбон, а тренутно је професор главног предмета на Академији за џез у Грацу.

Зиги Фајгље шеф одсека за џез при Универзитету уметности у Грацу и професор саксофона, а на концерту у Београду ће се представити као диригент Биг бенда РТС.

Ренато Кикоје студирао џез клавир на Аладемији у Грацу и на Универзитету Беркли у Бостону. Живео је у Њујорку осам година од 1990. до 1998. године где је свирао са највећим именима у њујоршким клубовима као што су Blue note, Birdland и други. Ренато је професор џез импровизације у оквиру Универзитета за музику у Грацу.

Биг бендом РТС-а дириговаће наш најпознатији џез трубач и заштитни знак овог оркестра, Стјепко Гут, као и гост из Аустрије Зиги Фајгл. Интересантно је да је Гут предавао дуги низ година на Академији у Грацу, па је један од његових бивших студената управо и Ренато Кико.

Овим концертом Биг бенд РТС обележава вишедеценијску везу два града џеза: Граца, на чијој је Академији за џез студирао велики број домаћих младих музичара од којих су многи данас чланови овог ансамбла, и Београда, као једног о најзначајнијих центара џеза у Европи.

Улазнице су у продаји на билетарници Коларца, а могуће их је платити и онлајн.

Подели вест