KGBL-Skerjanceve nagrade 2019-WEB-12347.jpg
KGBL promo

KGBL promo

Музички програм

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ У БЕОГРАДУ! Прослава Прешерновог дана у Мадлениануму

02.02.2023.

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ У БЕОГРАДУ! Прослава Прешерновог дана у Мадлениануму
Величина слова

Свечани концерт Симфонијског оркестра Конзерваторијума за музику и балет Љубљана је заказан за петак, 3. фебруар у 19.30 часова на Великој сцени Опере и тетара Мадленианума.

Где се одржава

Велика сцена Опере и театар Мадленианум


Када се одржава

3. фебруар у 19.30 часова


Опера и театар Мадленианум наставља сјајну сарадњу са амбасадама страних држава у нашој земљи. Поводом Прешерновог дана, који се традиционално слави сваког 8. фебруара, када је велики словеначки песник преминуо, на Великој сцени Опере и театар Мадленианум ће се у петак 3. фебруара од 19.30 часова одржати свечани концерт Симфонијског оркестра средње музичке школе Конзерваторијума за балет и музику из Љубљане, којим ће дириговати маестро Славен Куленовић, који је уједно и уметнички руководилац овог ансамбла, а имаћемо прилике и да чујемо младог и талентованог виолончелисту Леонарда Разборшека. На програму су дела словеначког аутора Луција Марија Шкерјанца Свечана увертира из 1932, као и Концерт за виолончело и оркестар у а-молу, оп.33 Камиј Сен-Санса и Симфонија бр.2 у Ђдуру, оп.43 Јана Сибелијуса.

Leonard Razboršek - solista.jpg
Леонард Разборшек
Андреј Грилц

Симфонијски оркестар средње музичке школе Конзерваторијума за музику и балет из Љубљане делује од оснивања 1953. године. Његова примарна сврха је да уведе ученике у свет свирања у оркестру и упознавање литературе за симфонијски оркестар. Истовремено, најбољим ученицима нуди могућност да наступају у улози солисте. Оркестар је био гост многобројних фестивала међу којима је и Фестивал Љубљана. До сада је школа издала три носача звука са снимцима Симфонијског оркестра КГБЛ. Оркестар је у последњих 20 година извео више од 15 композиција словеначких композитора које су биле посвећене младим извођачима/ђацима школе. (Оркестар је у последњих 20 година извео више од 15 композиција словеначких композитора а том приликом је извођење било поверено ђацима школе) Симфонијски оркестар Конзерваторијума за музику и балет из Љубљане су у прошлости водили: Винко Шуштершич, Франци Ризмал (1987-1991), Томаж Хабе (1991-2011), Жива Плој Першух (2012-2014). Године 2014. вођење оркестра је преузео диригент и пијаниста Славен Куленовић. Под његовим вођством, оркестар се публици представио на гостовањима у Словенији и иностранству; публика их је запазила у Немачкој (Дрезден, Минхен), Аустрији (Грац), Мађарској (Будимпешта), Босни и Херцеговини (Сарајево и Зеница).

Славен Куленовић тренутно је један од водећих младих диригената у Словенији. У протеклим годинама уметничког рада дириговао је бројним оркестрима, међу којима су и Словеначка филхармонија, Симфонијски оркестар РТВ Словеније, Словеначка национална Опера и балет из Љубљане, Словеначка национална Опера и балет из Марибора, Сарајевска филхармонија, Ријечки симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар румунског радија, Камерни гудачки оркестар Академије за музику из Љубљане, Симфонијски оркестар Академије за музику из Љубљане, Симфонијски оркестар Конзерваторијума за музику и балет из Љубљане, Симфонијски оркестар Домжале-Камник.

Slaven Kulenovic, foto Andrej-Grilc.jpg
Славен Куленовић
Андреј Грилц

Диригент и пијаниста Славен Куленовић (Сарајево, 1984), студирао је клавир у класи проф. Дубравке Томшич Среботњак на Академији за музику Универзитета у Љубљани. Клавир је дипломирао 2007. године са највишим похвалама. Дириговање је студирао и дипломирао на истој академији у класи професора Миливоја Шурбека. У току пијанистичких студија, добио је престижну Прешернову награду за извођење Моцартовог Концерта за клавир и оркестар у ц-молу КВ491.

Шеснаестогодишњи виолончелиста Леонард Разборшек вишеструки је победник домаћих и међународних такмичења младих музичара, као што су: Свирел у Словенији (2014, 2015, 2016, 2017), Еуритмија у Италији (2014, 2015, 2016), А. Јанигро у Хрватској (2016), Р. Мац у Хрватској (2016), Темсиг у Словенији (2015, 2018, 2021) и Петар Коњовић у Србији (2019). Поред тога, добитник је треће (2020) и друге (2022) награде (А. Јанигро, Хрватска), златне плакете са гудачким квартетом (Темсиг, Словенија), а био је и финалиста Интернационалног такмичења виолончелиста Ана Кул у Грацу.

image001 (11).jpg
Мадленианум промо

Подели вест