OTVORENA VRATA.jpg
Promo

Promo

Музички програм

БЕСПЛАТАН РОЂЕНДАНСКИ ПРОГРАМ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА! 103 године Опере београдског националног театра

10.02.2023.

БЕСПЛАТАН РОЂЕНДАНСКИ ПРОГРАМ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА! 103 године Опере београдског националног театра
Величина слова

У суботу, 11. фебруара Народно позориште организује специјални рођендански програм. У подне се одржавају „Отворена врата“, а посетиоци ће уз медијаторa програма Драгана Стевовића, директора Музеја Народног позоришта, моћи да чују бројне занимљивости у вези са историјом Опере београдског националног театра.

Где се одржава

Народно позориште


Опера „Мадам Батерфлај“ Ђакома Пучинија, била је прва оперска представа која је изведена 11. фебруара 1920. године, под диргентском управом Станислава Биничког. Премијера је одржана у сали некадашњег Мањежа (у то време, због руиниране главне зграде, Народно позориште приказивало је све до 1922. представе у преправљеној сали некадашње школе за јахање, на чијем се месту данас налази зграда Југословенског драмског позоришта) с великим успехом. Насловну улогу певала је Јелена Ловшинска, Сузуки је била Теодора Арсеновић, а Пинкертона је дочарао популарни Војислав Турински, који је потписао и режију. Сценографско решење представе урадио је наш познати сликар Јован Бијелић.

Madam Baterflaj 1.jpg
промо

У наставку програма, чији ће домаћини бити уметнички директор Опере Никола Мијаиловић и примадона и педагог Јадранка Јовановић, посетиоци ће бити у прилици да у сали на петом спрату погледају и део пробе за оперску представу, а након тога, у фоајеу Друге галерије, уз слављенички шампањац, моћи ће да чују и неке од популарних арија у извођењу полазника Оперског студија „Борислав Поповић“.

Увече ће на Великој сцени у 19.30 часова бити изведена опера Жила Маснеа „Дон Кихот“, под диригентском управом Ђорђа Станковића у режији Иване Драгутиновић Маричић . Либрето за ову „херојску комедију“ у пет чинова, смештену у Шпанију крајем 16. века, према позоришном комаду „Витез тужног лика“ Жака ле Лорена инспирисаног култним романом Мигуела де Сервантеса „Дон Kихот“, настао је из пера Анрија Kаена. Насловну улогу тумачиће Иван Томашев, Санчо Панса биће Михаило Шљивић, а лик Дулсинеје поверен је Александри Ангелов.

Подели вест