shutterstock_522723415.jpg
shutterstock

shutterstock

Музички програм

У СУСРЕТ 51. ТАКМИЧЕЊУ МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ: Концерт Веронике Богић и Укија Оваскаинена у Галерији САНУ

13.02.2023.

У СУСРЕТ 51. ТАКМИЧЕЊУ МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ: Концерт Веронике Богић и Укија Оваскаинена у Галерији САНУ
Величина слова

Концерт виолонисткиње Веронике Богић и пијанисте Укија Оваскаинена биће одржан у понедељак, 13. фебруара 2023. у 18 часова Галерији САНУ. Улаз на концерт је слободан.

Где се одржава

Галерија САНУ


Када се одржава

13. фебруар у 18 часова


Концерт који се одржава у сусрет 51. Међународном такичењу музичке омладине на програму ће имати дела Лудвига ван Бетовена (Соната за клавир и виолину оp.30 G-dur, Аllegro assai, Tempo di Minuetto, ma molto moderatoe grazioso и  Allegro vivace), Сезар Франк (соната за виолину и клавир A-dur, Allegretto ben moderato, Allegro Recitativo–Fantasia,  Allegretto poco mosso) и Пабла де Сарасате („Кармен“ концертна фантазија оp. 25).  

ВЕРОНИКА БОГИЋ рођена је 2004. у Београду. Осно-вно и средње музичко образовање је похађала у Средњој музичкој школи „Коста Манојловић“ у класи проф. Ане Илијоске Богић. Тренутно је студент на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Маје Јокановић. Добитница је многобројних првих награда на међународним такмичењима од којих издвајамо: лауреат такмичења „Arthur Grumiaux“ 2015, (Намур, Белгија) , лауреат и апсолутни победник свих категорија на такмичењу „Охридски Бисер“ 2016 (Охрид, Македонија), лауреат такмичења „Antonio Salieri“ 2019, (Лењаго, Италија), награду „Guseppe Magnani“ за виртуозитет, награду удружења „Византија“ за изузетна залагања у области уметности као и Доситејеву награду за постигнуте резултате на такмичењима... Са једанаест година почела је своју прву турнеју солистичких концерата који су се извели у Београду, Чачку, Ваљеву, Мостару, Сплиту, Макарској, Трсту, Копру, Пирану, Изоли, Сежани, Новој Горици итд, а од тада је наступала у Француској, Белгији, Италији, Аустрији, Украјини, Словенији, Хрватској, Македонији, БиХ. Наступала је као солиста са орке-стрима: „Душан Сковран“, Симфонијским оркестром РТС, камерним оркестром у оквиру фестивала „Conques La Lumiere du Roman“ у Француској, Јаначек камерним оркестром из Чешке, оркестрима Арт Линка и Мастер Арт Академије... Снимала је за ТВ Галаксију, Н1, РТС, ТВ Копар... Усавршавала се на мајсторским курсевима код проф. Зорана Миленковића, Марка Јосифоског, Доре Шварцберг, Тимура Мељника, Татјане Балашове, Игора Ткачука, Адриана Пинцаруа, Мича Димитрова, Драгана Средојевића...

 УКИ ОВАСКАИНЕН је лауреат, добитник специјалне награде „Contemporanea“ и награде публике на такмичењу „Premio Jaen“ у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији „Сибелијус“ у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Поред тога, радио је са истакнутим уметницима и педагозима као што су Пнина Салцман, Андраш Шиф, Емануел Красовски, Чарлс Розен, Јали Вагман и Фу Цонг. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фестивалима као што су: „Ликови пијанизма“ у Театру „Маријински“, „Hagen Open“, Међународни фестивал музике у Бургосу, „Дијабели лето“ у Мацеу, „Концерти у дворцу Вајлбург“, „Златни дани Копенхагена“, „Међународна недеља пијанизма“ у Еспоу. Извео је на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену јединствену серију од 8 реситала са различитим прог-рамом у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром Маријинског театра у Санкт Петербургу и симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у сали „Konzerthaus“ у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере „Фабер“ у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором „Тапиола“ (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској који носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета „Киров“ у филму Рејфа Фајнса „Бела врана“. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своје педагошко деловање проширује радом са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације „ArtLink“. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте. Поред тога он редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима – виолинистима, виолистима, виолончелистима, контрабасистима, флаутистима, пиколо-флаутистима, обоистима, клари-нетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Подели вест