fb.jpg
Promo

Promo

Музички програм

НА ПРВИ УТИСАК СПОЈ НЕСПОЈИВОГ - КЛАСИКА И ТЕХНО! Концерт оркестра младих Европског института

13.02.2023.

НА ПРВИ УТИСАК СПОЈ НЕСПОЈИВОГ - КЛАСИКА И ТЕХНО! Концерт оркестра младих Европског института
Величина слова

Оркестар младих Европског institutaFAME'S са ДЈ Габријелом Прокофјевим 18. фебруара премијерно наступа у Коларчевој задужбини, на концерту на којем ће нам представити спој модерне и класичне симфонијске музике.

Где се одржава

Коларчева задужбина


Када се одржава

18. фебруар у 20 часоваЦена карте

500-700 динара

Европски оркестарски институт ФАМЕ'С, пројекат подржан кроз програм ЕУ Креативна Европа, окупља младе талентоване музичаре из европских земаља. Ови млади људи заједно раде на семинарима који се одржавају сваке године, а крајњи резултат су концерти.

orkestar.PNG
Борис Каевски

На предстојећем концерту у Коларчевој задужбини наступиће светски познат композитор, ДЈ и музички продуцент Габријел Прокофјев (Gabriel Prokofiev), унук чувеног композитора Сергеја Прокофјева, док оркестром диригује маестро Етјен Абелен (Etienne Abelin).

На програму ће бити оригинална музика Габријела Прокофјева, фантастични симфонијски ремикс Бетовенове Девете, као и композиција Техно свита. Не пропустите овај јединствен концерт на којем ће оркестар кроз дихотомију музичких стилова и коришћење електронских инструмената направити спој модерне и класичне симфонијске музике.

Ова храбра и динамична композиција, у свом музичком материјалу користи мотив и материјал који је основа Бетовенове Девете симфоније. Остајући доследан свим традиционалним темама које се користе у овој симфонији, при томе истичући мелодију „Оде радости“, коју даље користи да би створио све музичке трансформације од модернизма, хип-хопа, неокласицизма, импресионизма па до фанка, барока, хауса и различитих електроакустичних фрагмената. Сваки стил, неминовно доноси различиту културу, социјални контекст, па чак и различити временски периоди у којима је смештена композиција, стварајући савремени ремикс, еклектичан, нека врста модерног омажа Бетовеновом ремек-делу.

Gabriel-Prokofiev.jpg
Габриел Прокофиев
Приватна архива

Идеја композитора је да креира ремикс за цео оркестар, а не само да проследи класичaн приступ варијације, па се зато сматра да овај савремени метод који је коришћен у овој композицији произлази из света клубске музике. „Ремикс“ у овом контексту сугерише и веома интересантан приступ, који сасвим супротно од традиционалне варијације на оригинални материјал, искоришћава савремене студијске технике и електронску обраду звука, додаје нове ритмове и растеже звук који потиче из оригиналне композиције, што чини ову композицију потпуно различитом и јединственом.

Техно свита је најексплицитнији пример музичког путовања композитора Прокофјева који комбинује две музичке дисциплине: електронску денс музику и класичну камерну музику. И поред популарности ових жанрова, готово да не постоји овакав репертоар. Ова композиција, како Габријел наводи, може се описати и као барок и као класична денс свита 21. века. У овој композицији постоје референце техна, есид хауса, фанка и хоп-хопa, а електронски битови су потпуно интегрирани у класични ансамбл што даје сасвим природан звук. Техно свита је збир плесних ритмова нашег времена, аутентична модернистичка свита која остаје доследна својој оригиналној дефиницији.

Etienne_Picture-crop-88a117e8.jpeg
Етјен Абелен
Приватна архива

Подели вест