svatba_grafika.jpg
промо

промо

Музички програм

ОНА ОТВАРА НОВИ ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА НА КОЛАРЦУ! Светски позната опера "Свадба" стиже и код нас

02.03.2023.

ОНА ОТВАРА НОВИ ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА НА КОЛАРЦУ! Светски позната опера "Свадба" стиже и код нас
Величина слова

Након светског успеха, "Свадба", камерна опера за шест женских гласова а цапелла, биће изведена 4. марта у 20 часова у Фоајеу Коларца. Ова опера Ане Соколовић, канадске композиторке српског порекла, ће отворити нови циклус концерата на Коларцу Артист Лоунге.

Где се одржава

Коларчева задужбина


Када се одржава

4. март у 20 часова


Извођењу опере претходи предавање др Весне Марјановић, музејске саветнице Етнографског музеја у Београду ОД ПРОШЕВИНЕ ДО ДЕВОЈАЧКЕ ВЕЧЕРИ из циклуса свадбених обичаја са акцентом на предсвадбеним ритуалима. Предавање почиње у 18.30 у Малој сали.

Опера "Свадба" је премијерно изведена 2011. у Торонту, а касније су је, између осталих, представили Опера Филаделфија, Опера Сан Франциско и Фестивал д'Екс-ан-Прованс. Добила је награду Доре Мавор Мур за "Изванредну нову оперу". Француски часопис Монд је оперу описао као "Обред пролећа, минијатуру која измишља универзалну фонетику људског срца".

Радња опере је смештена у вече уочи венчања девојке Милице која са пријатељицама прославља удају.

АНА СОКОЛОВИЋ, канадска композиторка српског порекла, значајна је личност савремене музике. Својом маштовитом, ритмички оријентисаном музиком, са репертоаром који се креће од критички признатих опера и оркестарских дела до моц́них соло и камерних композиција, афирмирала се на међународном нивоу.

Подели вест