unnamed.jpg
промо

промо

Музички програм

ОРИГИНАЛНО СВЕТЛО И ЈЕДИНСТВЕНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА ПОЗНАТИХ НУМЕРА: Представљање компакт-диска Марка Петричића

06.03.2023.

ОРИГИНАЛНО СВЕТЛО И ЈЕДИНСТВЕНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА ПОЗНАТИХ НУМЕРА: Представљање компакт-диска Марка Петричића
Величина слова

Оргуљаш и хармоникаш Марко Петричић, који живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, представиће свој најновији двоструки компакт-диск под називом J. S. Bach – Clavierübung III који је објавила издавачка кућа MSR Classics label. Презентација ће се одржати у Глерији АРТГЕТ 9. марта у 13 часова.

Где се одржава

Галерија АРТГЕТ


Наслов Clavierübung, што би се могло превести као Вежбе за клавијатурне инструменте, у Бахово време служио је као општи назив за публикације у којима су сабрани комади за чембало, клавикорд или оргуље.

„Којa је намера, или који мотив стоји иза овог пројекта? Постоји толико интегралних снимака Clavierübung III Ј. С. Баха, па шта ме је привукло да додам још један? Колико ми је познато, ово је први снимак у потпуности изведен на бајан хармоници. Овај инструмент, који свирам од детињства, баца оригинално светло и нуди јединствену интерпретацију ових комада. У комбинацији са оргуљама, разноврсност облика, текстура и изражајних могућности отвара нове интерпретативне идеје слушаоцу и извођачу. Регистар хармонике има исту функцију као и регистри оргуља – мењају тембар звука. Сваки покрет користи другачији регистар да осветли карактер дела и да допринесе укупном звучном облику збирке. Експресивна снага меха омогућава велики динамички контраст и открива нове музичке аспекте ових ставова.” навео је Maрко Петричић

Подели вест