unnamed (4).jpg
промо

промо

Музички програм

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА СЕРГЕЈА РАХМАЊИНОВА: Бесплатни концерти и предавања биће одржани у Руском дому и у Галерији Артгет

28.03.2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА СЕРГЕЈА РАХМАЊИНОВА: Бесплатни концерти и предавања биће одржани у Руском дому и у Галерији Артгет
Величина слова

У оквиру циклуса „Јубилеји композиторa" музички програм Културног центра Београда обележава годишњице најзначајнијих музичких стваралаца, са жељом да скрене пажњу београдске публике и на мање позната дела Сергеја Рахмањинова чији се јубилеј обележава.

Где се одржава

Руски дом, Галерија Артгет


Када се одржава

1. април


У 2023. години концертима и предавањима у Галерији Артгет и Руском дому, организатори ће се осврнути на живот и дело руског композитора, пијанисте и диригента Сергеја Рахмањинова (1873–1943) чији јубилеј – 150 година од рођења и 80 година од смрти – обележава читав свет.

Сергеј Васиљевич Рахмањинов последњи је представник руског позног романтизма који је дух овог времена пренео дубоко у 20. век. Захваљујући драматичним личним искуствима и турбулентним историјским околностима у којима је живео, Рахмањинов је на посебан начин однеговао музички врт који је наследио од својих узора, великана руске музике – Чајковског, Глинке и Римског-Корсакова.

Рахмањинов је био сведок нестајања једног друштвеног уређења, а упркос свему, истрајно је кроз свој рад бранио вредности епохе која је пред њим бледела или била рушена. Отуда овај програм носи назив У времену које нестаје – Сергеј Рахмањинов.

Током тродневног програма, од четвртка 30. марта до суботе 1. априла, у простору Културног центра Београда, у Галерији Артгет, као и у Руском дому наступиће готово 50 музичара који ће изводити камерну музику, соло песме и избор из богатог опуса за клавир Рахмањинова. Улаз на све концерте и предавања је слободан.

Концерт којим почиње целокупни програм чине камерна дела Сергеја Рахмањинова. Заједничко музицирање у салонима, током школовања са професорима и другим студентима, на имању Ивановка и резиденцијама у Њујорку, Швајцарској или Калифорнији, било је саставни део живота композитора и омиљени начин дружења и размена идеја и осећања са породицом, пријатељима и колегама.

Савршене пијанисткичке интерпретације Рахмањинова сврстале су га међу најбоље пијанисте свог времена, али и међу најзначајније пијанисте уопште, па је други дан програма посвећен његовом опусу за клавир. Након предавања које ће одржати пијаниста Миливоје Вељић, следи концертни блок: Стопама романтичарског пијанисте. одржаће се у петак, 31. марта од 20 сати у Руском дому у коме се налази клавир високог квалитета и аудиторијум одличне акустике који може да прими бројну публику. Овај концертни блок изводе истакнути пијанисти из Београда и Новог Сада: Валентина Ненашева, Коста Кнежевић, Дарије Себић, Ирис Кобал Вукобратовић и Мина Rusché Крајновић, док ће им у истом простору од 18 сати претходити Концерт младих пијаниста ученика музичких школа Мокрањац и Коста Манојловић.

Трећи дан, 1. април, уједно је и рођендан Сергеја Рахмањинова. Ово финале програма посвећено је руској соло песми последњег представника руског позног романтизма. Соло песме у избору проф. Људмиле Поповић извешће студенти ФМУ. Пре концерта у Галерији Артгет, предавање ће одржати музиколог Стефан Цветковић.

Уредница Музичког програма КЦБ је Љубица Солунац, стручна сарадница Дамјана Његић.

Подели вест