za mejl.png
промо

промо

Музички програм

ОПЕРСКИ СОЛИСТИ МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ УСКОРО НА КОЛАРЦУ: Почиње серија концерата којом ће се представити наши уметници из иностранства

18.03.2024.

ОПЕРСКИ СОЛИСТИ МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ УСКОРО НА КОЛАРЦУ: Почиње серија концерата којом ће се представити наши уметници из иностранства
Величина слова

Гала оперским концертом, који је заказан за 19. септембар 2024. године, Коларчева задужбина почиње серију концерата на којима представља оперске солисте млађе генерације који граде успешне каријере у иностранству.

Где се одржава

КОларчева задужбина


Када се одржава

24. септембар


На првом таквом концерту Коларац представља сопрана Душицу Бијелић и тенора Ненада Чичу, који су ангажовани у Опери у Билефелду, затим, мецосопрана Јану Марковић, која ради у Гисену, и баритона Стефана Хаџића, са ангажманом у Каселу. Пошто сво четворо живе и раде у Немачкој, предстојећи концерт је права прилика да се после дуже времена представе и домаћој публици.

Концертом диригује Оливер фон Дохнањи који је мађарског порекла, а живи у Прагу, и има веома успешну међународну каријеру. 

На програму ће се наћи Моцартова увертира, као и најпопуларније арије и дуети из опера Чајковског, Бизеа, Вердија, Леонкавала, Ђордана, Рихарда Штрауса и Корнголда.

Душица Бијелић је студије соло певања завршила на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Људмиле Грос а наставила да се усавршава у Бечу, Риму, Њујорку и Паризу код Данијела Фера, Ренате Ското и других. Две године, у периоду 2012-2014, Душица је била полазник програма за младе певаче при Краљевској оперској кући у Лондону где је певала Барбарину,Тебалда, Ану и била замена за Лизет,Татјану,Микаелу и Бланш. 

Јана Марковић је студије соло певања почела на Моцартеуму у Салцбургу, а наставила у Берну и Лајпцигу код професорке Кароле Губер. Усавршавала се у Берлину код Нене Брзаковић на Институту за Белканто. Први ангажман добија 2020. године у оперском студију у Линцу, у Аустрији, да би већ 2022.године на летњем фестивалу у Нојштрелицу у Немачкој дебитовала као Кармен у истоименој опери Жоржа Бизеа. Следи ангажман у опери у Гисену где наступа као Секстус, Олга, Хермиа, Мадалена и Арсамена.

Ненад Чича је студије соло певања завршио у Београду на ФМУ. Усавршавао се потом у Њујорку код еминентних професора као што су Шерил Мајлнс, Рут Фалкон и Руђеро Раимонди, а добитник је стипендије за мастерцласс програм у Бескову у Немачкој који води Нена Брзаковић и том приликом је дебитовао као Леандро у Салијеријевој опери Анђолина. Члан опере Народног позоришта у Београду био је пет година, где је певао Алфреда, Ленског, Војводу од Мантове, Исмаила, Наработа, Касија и многих других. Од 2017. године живи и ради у Немачкој, најпре као члан опере у Хајделбергу, а од 2023. као члан опере у Билефелду.

Стефан Хаџић је завршио студије соло певања у Бечу код професорке Клаудије Виске, а мастер студије код професора Флоријана Беша. Током студија освојио је велики број награда од којих издвајамо: Лауреат такмичења Бруна Шпилер у Црној Гори, Лауреат такмичења Музичке омладине у Београду, прва награда у Осаки, у Јапану. Концертно је наступао у Хрватској, Немачкој, Шпанији, Словенији и Србији пре него што је свој оперски деби остварио у Бечу као гроф Алмавива у продукцији Замка Шембрун у Аустрији. У току студија следе улоге на Универзитету у Бечу и то: Ђани Скики, Фалстаф, Микеле, Дандини, Евгениј Оњегин, Гуљелмо, Дон Алфонсо, Маруло и Тонио. Године 2021. добија ангажман у оперској кући у Келну, гостује у Базелу, Кобленцу, Хановеру и Вирцбургу, а од 2022. има ангажман у Опери у Каселу где пева Папагена, Кнеза Јелецког, Гуљелма и друге улоге.

Улазнице за концерт 19. септембра у продаји су на билетарници Коларца, као и онлајн.

Подели вест