Stanko Madić by Marko Paunović.jpg
Коларчева задружбина промо, Марко Пауновић

Коларчева задружбина промо, Марко Пауновић

Музички програм

НАЈИСТАКНУТИЈИ КИНЕСКИ КОМПОЗИТОР ЏАО ЂИПИНГ ПРЕМИЈЕРНО У СРБИЈИ: Концерт виолинисте Станка Медића је прави уметнички и програмски сусрет Истока и Запада

17.04.2024.

НАЈИСТАКНУТИЈИ КИНЕСКИ КОМПОЗИТОР ЏАО ЂИПИНГ ПРЕМИЈЕРНО У СРБИЈИ: Концерт виолинисте Станка Медића је прави уметнички и програмски сусрет Истока и Запада
Величина слова

Један од најсвестранијих уметника на европској сцени класичне музике данас, виолиниста Станко Мадић наступиће као солиста на предстојећем концерту, „Сусрет Истока и Запада" 27. априла у Коларчевој задужбини.

Где се одржава

Коларчева задужбина


Када се одржава

27. април


Концерт ће бити прилика да на великој сцени Коларца премијерно чујемо дела једног од најистакнутијих кинеских композитора Џаоа Ђипинга у извођењу Београдског камерног оркестра под диригентском палицом Џанга Гуојунга чије умеће увек импресионира публику и уметнике.

У првом делу програма биће изведена дела Ђипинга Тхе Силк Роад Фантасиа Суите и Концерт за виолину бр. 1, а у другом делу Бетовенова Седма симфонија.

„Назив концерта је Сусрет Истока и Запада и у овом случају је то заиста тако, и програмски и уметнички", истакао је Мадић који је позвао публику да присуствује премијерном извођењу у Србији дела Џаоа Ђипинга, који је највеће композиторско име Кине уз Тан Дуна.

Виолиниста Станко Мадић (1984) један је од наших најистакнутијих уметника млађе генерације који са успехом гради каријеру у иностранству. Дипломирао је на ФМУ у Београду са само 17 година, мастер диплому стекао је најпре на Академији у Новом Саду, а потом и на Високој школи за музику „Карл Марија фон Вебер" у Дрездену.

Од 2011. до 2018. године био је први концертмајстор Нирнбершке државне филхармоније, а данас је концертмајстор Симфонијског оркестра Баварског радија из Минхена, као и оркестра Бајројтског фестивала.

Стални је гост концертмајстор светски реномираних оркестара попут Минхенске филхармоније, Бечких симфоничара, оркестра Државне капеле из Дрездена, Бамбершких симфоничара, Дрезденске филхармоније, али и стални гостујући уметник Београдског камерног оркестра.

Упоредо са обавезама које доносе ова два престижна оркестарска ангажмана, редовно наступа као солиста и камерни музичар и важи за једног од најсвестранијих музичара данашње европске музичке сцене.

У време пандемије корона вируса снима први соло ЦД за БР-Класик са концертом „Удаљена светлост" Петериса Васкса, уз пратњу свог матичног оркестра Баварског радија под управом маестра Ивана Репушића. Његово извођење овог концерта важи за једно од најбољих снимљених интерпретација по речима самог композитора, и уз сјајне критике штампаних и онлајн медија.

Станко Мадић свира на виолини изграђеној специјално за њега од стране Минхенског мајстора Саве Гиршенка, као и на виолини Карла Карлетија (1908).

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине и онлајн путем овог линка.

Подели вест