Ođila 1 - foto Jelena Tasić.jpg
промо

промо

Музички програм

ВЕЛИКИ КОНЦЕРТ ГРУПЕ „ОЂИЛА”: Широм света изводе препознатљиву ромску музику, као и нумере из легендарних филмова

22.04.2024.

ВЕЛИКИ КОНЦЕРТ ГРУПЕ „ОЂИЛА”: Широм света изводе препознатљиву ромску музику, као и нумере из легендарних филмова
Величина слова

Поводом 60 година свог постојања, Дом омладине Београда представља концерт легендарне групе „Ођила”, која је свој први наступ одржала управо у овој установи културе пре тачно 40 година!

Где се одржава

Велика сала Дома омладине Београда


Када се одржава

17. мај


У петак, 17. маја у 20 часова одржаће се концерт групе „Ођила”, која од свог формирања пре четири деценије изводи широм света препознатљиву ромску музику, ослањајући се на традицију театра „Ромен” из Москве и музику из легендарних филмова као што су „Цигани лете у небо” и „Моја слатка умиљата звер”. Медији у Југославији, али и у многим другим државама, често су „Ођилу” представљали као аутентични цигански бенд из Москве, што довољно сведочи о перфекцији чланова групе у извођењу ромских песама. Спадају већ дуго у историју популарне музике на нашим просторима, као класична вредност у овом жанру.

Током своје каријере група је објавила пет албума (два су досегла златни тираж, претварајући се у велика хит издања осамдесетих година). На трећем је забележена музика из филмова “Тамна страна сунца”, “Други човек” и “Осми дан у недељи”, у којима су чланови били не само музичари, већ и глумци. Ођила је освојила и награду “Орфеј” за најбољу плочу по избору Југословенске Радио Телевизије, као и европску награду за најбољу песму (“Солнишка”), на Такмичењу за најбољи радио-снимак у Европи.

На почетку каријере, репертоар групе се базирао на традиционалним руским циганским песмама, тада популарним захваљујући хит-филму „Цигани лете у небо“. Временом је репертоар прошириван и песмама Рома из Словачке, Мађарске, Шпаније… да би на крају био употпуњен и ауторским песмама, писаних пре свега за филмове у којима је Ођила учествовала.

Ођила је приређивала концерте у свим значајнијим дворанама бивше Југославији. Запажене наступе група је одржала и у Коларчевој задужбини, као и у Мариборском позоришту, и то као први музички састав који је концертирао у овом театру од његовог оснивања. Ансамбл је представљао Југославију на Светском фестивалу ромске музике 1988. године у Лондону, где је добио више признања и похвала, па чак и од групе Gipsy Кингс. Својом љубављу и посвећеношћу ромској музици довели су њено извођење до перфекције. Сви који су икад били на неком емотивном концерту Ођиле, знају да су они синоним за страст и врхунско извођење најпознатијих композиција које долазе из традиције Рома!

Симболично је што Ођила слави четрдесет година од првог одржаног концерта баш у Дому омладине Београда, на месту на којем су први пут наступили 1984. године у, садашњој, сали Американа. И овога пута, Дом омладине је широм отворио своја врата да заједно прославе овај јубилеј, баш на шездесету годишњицу постојања култне београдске установе културе.

Подели вест