20240213 Plakat Lana Zorjan Narodni muzej.jpg
АртЛинк промо

АртЛинк промо

Музички програм

КОНЦЕРТ ВИОЛИНИСТКИЊЕ ЛАНЕ ЗОРЈАН: Добитница АртЛинк награде Најперспективнији млади уметника у Србији наступа на Студентском тргу

07.05.2024.

КОНЦЕРТ ВИОЛИНИСТКИЊЕ ЛАНЕ ЗОРЈАН: Добитница АртЛинк награде Најперспективнији млади уметника у Србији наступа на Студентском тргу
Величина слова

Лана Зорјан, млада виолинисткиња из Новог Сада, један од младих талената које подржава Асоцијација АртЛинк и која је добила награду АртЛинк-а за Најперспективнијег младог уметника у Србији у 2023. години, а ове године и интернационалну награду за откриће у области класичне музике, наступа на Студнетском тргу 9. маја.

Где се одржава

Студентски трг


Када се одржава

9. мај


На овоме концерту биће представљен и ЦД Камерата Балканике, ансамбла са којим је Лана Зорјан наступила на АртЛинк фестивалу 2023. године, као део уметничке резиденције коју је водио диригент Србољуб Динић, а коју су подржали Амбасаде Швајцарске и Фонд за Западни Балкан.

Као даровита виолинисткиња Лана Зорјан је била изабрана за АртЛинк програм за младе таленте и свој први наступ са оркестром имала је са седам година када је као солиста АртЛинк камерног оркестра свирала у Скупштини града Београда и на Тргу Слободе у Новом Саду, Вивалдијево „Пролеће“, са концерт мајстором Камерате Јаначек, Павелом Долежалом који је као ментор радио са младим АртЛинк виртуозима неколико година, кроз Вишеград-Балкан програм за младе таленте, подржаним од Међународног Вишеградског фонда.

АртЛинк фестивал и Камерата Балканика сврстали су Лану међу најперспективније младе уметнике у региону и организовали су њене наступе на Фестивалу Егзит, као и у оквиру циклуса Музика на тврђавама, где је Лана имала прилику да наступи са концерт мајстором Федором Рудином, диригентом Србољубом Динићем. На концерту у Народном музеју наступиће и гудачки квартет са виолончелисткињом Валентином Лучковић, која представља Камерату Балканику, а Лана Зорјан извешће композиције Равела и Вијењавског. Клавирска пратња Наталија Младеновић. Јованка Вишекруна Јанковић, оснивач и уметнички директор АртЛинк-а најавиће овом приликом и програм 12. АртЛинк фестивала за лето 2024. године.

Видео са наступа Лане Зорјан, виолина, 7 година, као солистом са АртЛинк камерним оркестром и концерт мајстором Камерате Јаначек, Павелом Долежалом (Чешка) можете погледати на овом линку.

Подели вест