Keziah Jones foto PROMO (1).jpg
ДОБ промо

ДОБ промо

Музички програм

КЕЗАЈА ЏОНС НАСТУПА У САЛИ АМЕРИКАНА: Афрички наследник Џими Хендирикса на јубилеју Дома омладине Београда

06.06.2024.

КЕЗАЈА ЏОНС НАСТУПА У САЛИ АМЕРИКАНА: Афрички наследник Џими Хендирикса на јубилеју Дома омладине Београда
Величина слова

Дом омладине Београда и Бинта Саунд представљају концерт Кезаје Џонса, једног од најомиљенијих и најбољих светских гитариста!

Где се одржава

Дом омладине Београда, сала Амрикана


Када се одржава

30. јун


Афрички наследник Џими Хендирикса, поново ће наступити са својим сјајним бендом пред Београђанима 30. јуна од 21 час у сали Американа, а концерт се организује у склопу прославе 60 година Дома омладине Београда.

Улазнице по цени од 2.000 динара су у претпродаји на Благајни ДОБ, путем „Ефинити" мреже и онлајн.

Кезаја Џонс је јединствена музичка личност, а као своје узоре наводи Фелу Кутија, Мајлса Дејвиса и Џимија Хендрикса. Његов оригинални, сада култни звук, назива се „блуфунк“, што је коктел фанка са панк ставом, укрштен са јоруба ритмовима, углавном певан на енглеском, а повремено и на његовом матерњем јоруба језику. Кезаја је током година стално развијао своју креацију, од албума до албума, као и на својим чувеним концертима, константно наступајући по фестивалима широм света.

Олуфеми Саниаолу, познат као Кезаја Џоунс, рођен је и одрастао у Лагосу, Нигерија. Напустио је своју земљу са осам година да би се школовао у престижној државној школи Милфилд у северном Лондону, Енглеска, али све време је имао уметничке амбиције. Кезаја каже: „Морао сам на крају да пронађем излаз из енглеског државног школског система, а то је била музика!“ Са 13 година открио је стари школски клавир и почео самостално да учи да свира и пише песме. Три године касније, узео је гитару и почео да наступа по Лондону у метроу, фолк клубовима и на улицама, стално избегавајући полицију. Крец́уц́и се између Лондона и Париза и увек уз пратњу гитаре, Џонс је стекао репутацију изузетног музичара и харизматичног извођача са својим специфичним „хард фанк“ стилом.

Године 1992. објавио је деби албум „Блуфанк из а фект“, са сада већ класичном композицијом „Ритм из лав“, која је постала глобални хит. Кезаја је до сада објавио шест студијских албума који су изнедрили више синглова, познатих широм света.

Кезаја Џонс живи и ради између два света (Лагос, Африка и Париз, Европа), и увек је у својој уметности процењивао и изражавао однос између северне и јужне хемисфере. Изјавио је: „Оно што желим да покажем свету јесте модерност постколонијалне Африке, далеко од слике коју западни свет носи о континенту разореном глађу и ратом. Говорим о младој урбаној Африци. У Лагосу живи 25 милиона људи! Модерна савремена афричка култура је реалност. Данас је афричка култура доказала своју живахност у музици уз бујајуцћи звук афробита, у моди и уметности, а све то негује дијаспора.”

Током каријере имао је много пројеката, укључујући стварање музичког фестивала Париз-Лагос и бављење „блуфунк“ педагогијом, са жељом да тајне музичког стила којег је створио пренесе на млађе генерације.

Концерт Кезаје Џонса у Дому омладине Београда биће сусрет са старим пријатељем, чија аутентична уметничка визија одушевљава људе са свих меридијана већ годинама, уз загарантовану забаву!

Подели вест