unnamed.png
промо Коларац

промо Коларац

Музички програм

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА НА КОЛАРЦУ: Концерт „Кад би Шопен говорио“

30.06.2024.

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА НА КОЛАРЦУ: Концерт „Кад би Шопен говорио“
Величина слова

Светски признати литванско-руски пијаниста Лукас Гениушас, лауреат Шопеновог такмичења, и белгијски пијаниста пореклом са наших простора Коста Јакић заједно на премијерном концерту 31. октобра у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Где се одржава

Велика дворана коларчеве задужбине


Концерт „Када би Шопен говорио”, који се одржава у оквиру циклуса „Коларац твој свет музике“, спаја класичну музику и нови жанр „пијаниста који говори“.

На програму су дела Фредерика Шопена, Франца Листа и Фредерика Ржевског.

Руско-литвански пијаниста Лукас Гениушас чврсто се етаблирао као један од најузбудљивијих и најистакнутијих уметника своје генерације. Хваљен због своје "бриљантности и зрелости", наступао је у најпрестижнијим дворана широм света и са најеминентнијим оркестрима. Рођен је у музичкој породици која је имала велику улогу у његовом уметничком развоју, а посебно велике заслуге има његова бака Вера Горностајева, истакнути предавач и професор на Московском конзерваторијуму.

Клавир је почео да свира са пет година, брзо је постао лауреат неколико великих такмичења. Једна од најзначајнијих награда је сребрна медаља на 15. такмичењу Чајковски у Москви 2015. године.

Наступао је са бројним оркестрима и на престижним фестивалима широм света.

Коста Јакић је белгијски пијаниста и диригент пореклом са наших простора, који је дипломирао на Краљевском конзерваторијуму у Антверпену, одсек за класични клавир.

Свој однос према музици и према свету гради на специфичан начин, далеко од уобичајених музичких такмичења и солистичких концерата. Истражујући место класичне и експерименталне музике у данашњем свету, своје истраживање заснива на анализи места музике у условима притвора, детерминизма и ограничења.

Наступао је у највећем литванском затвору са организацијом „Поглед у звезде" и на местима концентрационих логора из Другог светског рата.

Коста тренутно студира медицину на Слободном универзитету у Бриселу и потпредседник је Белгијског лекарског симфонијског оркестра који је иницирао.  

Концерт у Београду је први у низу планираних концерата на светској турнеји ова два музичара.

Дан након концерта, 1. новембра од 14 до 18 часова у Музичкој галерији Коларчеве задужбине биће организована отворена радионица која ће свим заинтересованим омогућити да од Лукаса и Косте чују део њиховог истраживања о повезаности класичне музике са недавним открићем Ржевског, као и о нужности експериментисања у музици.

Улазнице за концерт 31. октобра у продаји су на билетарници и онлајн.

Подели вест