BJF 2024..jpg
промо Дом омладине Београд

промо Дом омладине Београд

Музички програм

40. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ: На отварању америчка дива Сесил Меклорен Салвант

11.07.2024.

40. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ: На отварању америчка дива Сесил Меклорен Салвант
Величина слова

Београдски џез фестивал, 40 по реду биће одржан под покровитељством града Београда, у Дому омладине од 24. октобра до 28. октобра.

Где се одржава

Дом омладине Београда


Када се одржава

24. октобар до 28. октобар


Београдски џез фестивал, наша најстарија и међународно најистакнутија џез манифестација, ове године слави 40. рођендан.

Овај редак јубилеј, чак и у светским оквирима, поклапа се са прославом још три значајне годишњице. Дом омладине Београда, институција која је покренула и организовала сва издања фестивала, слави 60 година постојања.

Ово ће бити 20. издање у новијој историји манифестације, која је после 15 година паузе покренута 2005. године, а 10. пут ће се одржати Српски Showcase, представљајући најбоље од младих снага виђено на фестивалу почев од 2015. године, када је овај програм, којим фестивал промовише српске џез уметнике, установљен.

Четири јубилеја обележиће слављенички програм манифестације, конципиран амбициозно и у нешто другачијем формату, али задржавајући основне уметничке карактеристике које су фестивал поставиле на светску џез мапу и препоручиле за чланство у угледној Европској џез мрежи, као јединог из Србије.

Ове године чак две вечери Београдског џез фестивала биће одржане у МТС дворани – свечано отварање и затварање манифестације, са репрезентативним програмом за љубитеље џеза и квалитетне музике уопште.

Cécile McLorin Salvant- photo Karolis Kaminskas.jpg
промо Дом омладине Београд

На отварању 24. октобра у МТС дворани, премијерно у Београду наступиће водећа светска џез певачица данашњице, америчка дива Сесил Меклорен Салвант.

Сесил је добитница три узастопна Гремија за најбољи вокални џез албум, а још шест пута је била номинована за ову најважнију награду америчке џез индустрије. У њеном репертоару се спајају водвиљ, блуз, театар, џез, барок, поп-рок и фолклор. Неуморно истражује америчке и европске музичке ризнице, откривајући бисере међу ретко извођеним и заборављеним песмама, али је и надахнута ауторка оригиналне, понекад врло еклектичне музике. Развила је велику страст према приповедању, не штедећи да сваки стих окупа најдубљим емоцијама. Обожава песме са јаким наративима, снажне динамике и неочекиваних обрта, испуњене хумором.

Buena Vista All Stars - foto PROMO.jpg
промо Дом омладине Београд

Финални концерт, на затварању 40. Београдског џез фестивала 28. октобра  извешће „Buena Vista All Stars", са програмом „ONE NIGHT IN HAVANA“. У оркестру су звезде данашње генерације кубанских музичара.

Ова група води публику на узбудљиво музичко путовање до Кубе, представљајући звуке, историју и културну традицију највећег карипског острва, стварајући незаборавно музичко и визуелно искуство на које свим чулима реагујемо.

Програм у Дому омладине Београда у основи је замишљен као евоцирање успомена на назначајније моменте у историји манифестације од њеног обнављања 2005. године.

Подели вест