Nikola Petković_Ulice za bicikliste 2 foto Bogdan Spasojević (1).jpg
Богдан Спасојевић

Богдан Спасојевић

Спортски програм

У ЗДРАВОМ ТЕЛУ ЈЕ ЗДРАВ ДУХ! Иницијатива која мисли на наше здравље, а и на планету Земљу

12.09.2022.

У ЗДРАВОМ ТЕЛУ ЈЕ ЗДРАВ ДУХ! Иницијатива која мисли на наше здравље, а и на планету Земљу
Величина слова

Удружење грађана “Улице за бициклисте” од 1. августа до 31. септембра спроводи кампању #БајсомНаПосао којом позива Београђане и Београђанке да испробају алтернативне и одрживе видове транспорта. У склопу кампање биће урађено и истраживање о начину транспорта наших суграђана на посао и са посла.

Када се одржава

1. августа - 31. септембра


Велика иницијатива која ће за циљ имати повећање броја људи у Београду који на посао иду бициклом, тротинетом или пешке

Иако је темпо у нашем граду током јула и августа лаганији, за септембер се очекују слике колона, звуци труба и мирис загађења. Једна од иницијатива да се овај проблем ублажи долази од волонтера и активиста удружења Улице за Бициклисте. 

Предности вожње бицикла су бројне. За путовања до 5 километара бицикл је најбрже превозно средство. Значајна је и уштеда новца јер нема трошкова горива које постаје све скупље, као и паркинга који се доста лакше налази ако сте на бициклу. Осим тога, бицикл је један од најбољих начина рекреације јер се користи само енергија људског тела – без загађења.

Iva Lazarević_Bajsom na posao_lična arhiva.jpg
Приватна архива

 Никола Петковић из Улица за бициклисте и вођа пројекта рекао је да су процене да у Београду мање од 1% становништва користи бицикл као свакодневни транспорт. Он је додао да у Амстердаму бицикл користи око 50% становништва, Новом Саду 10%, па отуда и питањ шта може да се учини да се ово промени и на тај начин повећа еколошка и здравствена свест о бенефитима вожње бицикла, као и да се смање гужве у граду,

Један од циљева кампање је да прикупимо што више одговора на упитник којим ћемо анализирати на који начин Београђани и Београђанке иду на посао. Наш упитник ће мапирати главне начина транспорта, али и разлоге зашто се неки одрживи видови транспорта више не користе. Резултате истраживања ћемо објавити крајем септембра и биће доступни свим заинтересованим актерима којима је саобраћај у граду важно поље деловања

Никола Петковић, иницијатор кампање

 Кампања "Бајсом на посао” намењена је свим појединицима у граду Београду, али и бизнис заједници и посебно компанијама које на било који начин подржавају запослене да на посао не долазе аутомобилом. Након истраживања бициклистичке заједнице у Београду план је да се пројекат прошири на целу Србију.

Ова иницијатива реализована је у оквиру пројекта "Активни грађани - боље друштво" који реализује Београдска отворена школа уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Подели вест