Bebe Mladenovac.jpg
београд.рс

београд.рс

Спортски програм

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ТРЧАЊЕ НА ДУГЕ СТАЗЕ: Београдски маратон основао Тркачки клуб „Belgrade Marathon Runners”

06.03.2023.

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ТРЧАЊЕ НА ДУГЕ СТАЗЕ: Београдски маратон основао Тркачки клуб „Belgrade Marathon Runners”
Величина слова

Први јавни тренинг новооснованог Тркачког клуба Београдског маратона „Belgrade Marathon Runners” одржан је данас на Ади Циганлији, саопштено је из „Београдског маратона”.

Где се одржава

Ада Циганлија


У склопу припрема за 36. Београдски маратон, који ће се одржати 23. априла 2023. године, оснивање тркачког клуба је добар повод и мотивација свих рекреативаца да на време крену са припремама за један овакав подвиг. Сви који би желели да се опробају у трчању маратона, сада имају прилику да се припреме са тимом искусних тренера који ће водити тренинге три пута недељно на Ади Циганлији.
Поводом оснивања клуба одржана је конференција за медије на којој су се обратили секретар за спорт и омладину Града Београда Никола Пенић, директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш, као и тренер новооснованог тркачког клуба и наш прослављени маратонац Велимир Бојовић.
Секретар за спорт и омладину Никола Пенић истакао је колико је важно оснивање тркачког клуба који је посвећен све већем броју рекреативаца и њиховим правилним припремама за трчање дугих пруга.
– Као бивши атлетичар, морам да истакнем како ми је драго што ће Београд добити још један рекреативни тркачки клуб, а посебно је задовољство што ће тај клуб бити везан за једну од најзначајнијих манифестација када је спорт у питању, а то је Београдски маратон. Данашњи догађај је само увод у оно што нас чека у трећој недељи априла. С тим у вези тркачима желим „лаке ноге”, а организаторима успешну организацију 36. Београдског маратона – поручио је Пенић.
Директор „Београдског маратона” је рекао да је идеја за оснивање тркачког клуба проистекла из жеље да се суграђанима понуди могућност да се припреме за трчање дугих пруга и догађаје које организују, јер им је на првом месту здраво бављење физичком активношћу.
– То значи да када изађете да трчите маратон, знате да је иза вас неколико месеци припрема за овај изузетан напор – истакао је том приликом Дарко Хабуш.
Он је додао да „Београдски маратон” паралелно ставља фокус на промоцију здравог и активног начина живота, јер се зна да мотивација игра значајну улогу у повећању броја рекреативаца у последњим деценијама.
– Активност последично утиче на њихово боље физичко и ментално здравље, као и квалитетнији начин живота, што свеобухватно доприноси бољем стању јавног здравља у земљи – навео је Хабуш.
Тренинге новооснованог клуба ће водити тим тренера и то дугогодишњи атлетски репрезентативац Србије, прослављени дугопругаш и маратонац Велимир Бојовић, атлетичарка Слађана Стаменковић, једна од најбољих дугопругашица млађе генерације у Србији, као и маратонац Филип Станковић, који у својој тркачкој каријери има преко 50 истрчаних полумаратона и маратона.
Велимир Бојовић је рекао да је пред њега стављен веома изазован задатак да у наредних седам недеља припреми оне који ће можда поделити своје прве тркачке кораке са њим како би истрчали свој први маратон.
– Веома се радујем овако великом броју тркача на данашњем тренингу и надам се да ће их из тренинга у тренинг бити још више – рекао је Велимир Бојовић, главни тренер новооснованог клуба.
У сусрет 36. Београдском маратону, тренинзи ће се у наредних седам недеља одржавати три пута недељно на Ади Циганлији, код првог локала са Макишке стране. Термини одржавања тренинга су уторком и четвртком од 18 часова, а суботом од 10 часова. Тренинзи ће током марта бити отворени и бесплатни за грађанство. Више информација може се пронаћи на некој од страница „Belgrade Marathon Runners” на друштвеним мрежама.

Подели вест