David-Rockefeller sa porodicom.jpg
Дејвид Рокфелер са породицом
Приватна архива

Дејвид Рокфелер са породицом
Приватна архива

Уметнички програм

ЈЕДНА ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ УМЕТНИЧКИХ КОЛЕКЦИЈА НА СВЕТУ У БЕОГРАДУ! Приватна архива Дејвида Рокфелера

09.06.2022.

ЈЕДНА ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ УМЕТНИЧКИХ КОЛЕКЦИЈА НА СВЕТУ У БЕОГРАДУ! Приватна архива Дејвида Рокфелера
Величина слова

Модерна галерија Београд у сарадњи са Галеријом Лазар Возаревић из Сремске Митровице, у периоду од 10. јуна до 10. јула 2022. године представиће београдској публици ремек-дело Лазара Возаревић, као и приватну архиву Рокфелера.

Где се одржава

Модерна галерија


Када се одржава

10. јуна - 10. јула


Слика ’’Круг’’ је преко 50 година била у једној од најзначајњих уметничких колекција на свету, колекцији Дејвида Рокфелера. Поред слике која ће заузимати доминантну позицију у галерији, биће представљена и важна(архивска) документација и фотографије добијене од Фондације Бијенала Сао Паула, Музеја савремене Уметности у Београду, Библиотеке града Београда, галерије Лазар Возаревић и Иване Стојановић, ћерке уметника.

Изложбу прати и публикација за коју су текстове писали историчари уметности проф. др Јеша Денегри, проф.др Лидија Мереник, кустос галерије Лазар Возаревић, Марија Вуруна, виши конзерватор – рестауратор, Мр. Вања Јовановић и директор Модерне галерије Београд Војислав Новески.

Захваљујући низу повољних околности и залагању агилних појединаца, недавно је стигла у Београд слика ’’Круг’’ Лазара Возаревића, у преводу Церцле или Цирцуло, из 1967. Године, импозантних димензија 208 x 160cm, излагана на Деветом Бијеналу у Бразилу у Сао Паулу исте године, у комбинованој техници уља на платну, са металним “пулијама“ које управо чине крупну савршену кружну форму у средишту сликаног поља. Слика је на Бијеналу у Сао Паулу излагана у саставу селекције Југославије и била је откупљена за колекцију Давида Рокфелера.

Деценијама потом, враћена је у уметничку средину њеног настанка. Припада позном, тзв. “постенформелном периоду“ Возаревићевог опуса, спада међу његова ремек-дела, да би премијерним приказивањем у Београду употпунила представу о високој вредности и историјској улози овог уметника у српском сликарству, друге половине 20. века.

проф. др Јеша Денерги, историчар уметности

 Аутори књиге и изложбе посебну пажњу посвећују највећој смотри уметности на Америчком континенту, IX бијеналу у Сао Паулу где је слика и излагана. На бијеналу су учествовали уметници из 61 државе, њих 779, који су представили 4.274 уметничка дела. Занимљив податак је да су управо на том бијеналу САД наступиле са најзначајнијим сликарима тог времена. Неки од њих су и Енди Ворхол (Andy Warhol), Едвард Хопер (Edward Hopper), Рој Лихтенштајн (Roy Lichtenstein), Џаспер Џонс (Jasper Johns), Роберт Раушенберг (Robert Rauschenberg),Том Веселман (Tom Weselmann) и много други…

Током трајања изложбе ‘’КРУГ’’ Лазара Возаревића из колекције Дејвида Рокфелера,
посетиоци ће имати прилику да чују професора Јешу Денегрија, једног од аутора изложбе, у оквиру стручног вођења, које ће галерија посебно најавити.

Подели вест