10 (1).jpg
Модна илустрацијаe из часописа Die Modenwelt, 14. фебруар 1892, МПУ, инв. бр. 25414/1
МПУ промо

Модна илустрацијаe из часописа Die Modenwelt, 14. фебруар 1892, МПУ, инв. бр. 25414/1
МПУ промо

Уметнички програм

БЕОГРАДСКА МОДА КОЈА ЈЕ ОБИШЛА СВЕТ: Изложба у МПУ представља цртеже сефардске породице Калеф

16.06.2022.

БЕОГРАДСКА МОДА КОЈА ЈЕ ОБИШЛА СВЕТ: Изложба у МПУ представља цртеже сефардске породице Калеф
Величина слова

Модне илустрације београдске сефардске породице Калеф које су крајем 19. века објављиване у немачком часопису Die Modenwelt изложене су у Музеју примењене уметности до 30. јуна.

Где се одржава

Музеј примењене уметности


Када се одржава

11-30 јун 2022.


Збирка текстила и костима Музеја примењене уметности у Београду обогаћена је током 2019. године вредним поклоном који се састоји од 33 модне илустрације у боји из познатог немачког часописа Die Modenwelt (Свет моде). Модне илустрације настале су у периоду од 1892. до 1898. године и својевремено су биле власништво Матилде Калеф (1879–1942), припаднице познате београдске сефардске трговачке породице Калеф и власнице женске кројачке радње у Вишњићевој улици.

У периоду од 11. до 30. јуна 2022. године, ове илустрације биће представљене публици на изложби Модни свет породице Калеф у Музеју примењене уметности у Београду. Изложене илустрације пратиће документарни и наративни сегмент изложбе у оквиру кога ће посетиоци моћи да виде репродукције фотографија чланова породице Калеф с краја XIX и почетка XX века, сачуване у фонду Народне библиотеке Србије и у породичном власништву. Ове фотографије представљају драгоцено сведочанство о визуелној култури јеврејске заједнице која је значајно допринела развоју модних и текстилних заната, трговине и индустрије у Београду и Србији.

01 (1).jpg
Самуило – Сима Алкалај, Матилда Калеф у биндали хаљини, почетак XX века; Народна библиотека Србије, сигнатура 6624-1
МПУ промоПаралелно посматрајући сачуване модне илустрације из часописа Die Modenwelt и породичне фотографије Калефових, изложба Модни свет породице Калеф мапира одевне обрасце које су чланови породице, али и други чланови јеврејске заједнице и припадници грађанске класе, користили у својој самопрезентацији, у складу са актуелним културним моделима. Кустос изложбе је Драгиња Маскарели, музејска саветница МПУ, која ће 29. Јуна одржати стручно вођење кроз изложбу.

Подели вест