Lucija-Tomicic-Neki-drugi-svet.jpg
Луција Томчић, „Неки други свет
промо

Луција Томчић, „Неки други свет
промо

Уметнички програм

УМЕТНОСТ МОРА БИТИ ВИДЉИВА: Констракта отвара 54. Мајску изложбу коју организује УЛУПУДС

17.06.2022.

УМЕТНОСТ МОРА БИТИ ВИДЉИВА: Констракта отвара 54. Мајску изложбу коју организује УЛУПУДС
Величина слова

Овогодишња 54. Мајска изложба коју организује Удружење ликовних уметности и дизајнера Србије УЛУПУДС сасвим је посебна, а изложбу ће 9. јуна у 19 часова у Биоскопу Балкан отоврити Констракта.

Где се одржава

Биоскоп Балкан и Музеј града Беогада


Када се одржава

9. јун - 4. јул


Изложба која је постављена на две локације, у Биоскопу Балкан и у Музеју града Београда, инспирисана је песмом Ђона Ленона Imagine. Изложба слави уметност и слободу у свеколиком смислу а уметница Ана Ђурић Констракта размишљајући о духу, телу, уметности и Уметници која мора бити здрава, исцртава слику савремене реалности где се неке увражене константе као In corpore sano постављају под питање уз упит: Шта ћемо сад?

Посебност овогодишње Мајске изложбе не исцрпљује се овим запажањем већ се наставља чињеницом да су уметници УЛУПУДС-а радовима освојили два репрезентативна градска простора, биоскоп Балкан и простор у Ресавској тако подижући ниво културних догађања у граду али и ширећи нити комуникације међу посланицима културе. То је и по први пут, до сада, да се Мајска изложба представља у таквом обиму и у различитим просторима. А о чему је реч?

Реч је о уметницима чија посвећеност и УЛУПУДС чијa историја по себи потвруђују самосвојност и виталност уметности која непрестано тражи свој физички, ментални и духовни простор. Реч је и о видљивости уметности, јер примењена уметност није само у галеријама она је свуда. Прва степеница у презентацији како међу колегама тако и ка јавности, управо јесте Мајска изложба.

„Мајска изложба је раскошна манифестација на којој излажу архитекти, дизајнери, сликари, керамичари, сценографи, костимографи, фотографи, модни дизајнери, историчари уметности, вајари, и која је увек посећена и интригантна широј популацији”, изјавила је Драгана Палавестра, историчар уметности и кустос изложбе.

Подели вест