Fraktalna zastava 2.png
Фрактална застава
Урош Крчадинац

Фрактална застава
Урош Крчадинац

Уметнички програм

КАДА ИЗАБЕРЕМО ЗАСТАВУ, ЈЕСМО ЛИ ЈЕ ЗБИЉА САМИ ИЗАБРАЛИ ИЛИ СМО СЕ ТЕК УПЕЦАЛИ НА АУТОМАТИЗОВАНУ УДИЦУ? Будите део изложбе и откријте одговоре

15.06.2022.

КАДА ИЗАБЕРЕМО ЗАСТАВУ, ЈЕСМО ЛИ ЈЕ ЗБИЉА САМИ ИЗАБРАЛИ ИЛИ СМО СЕ ТЕК УПЕЦАЛИ НА АУТОМАТИЗОВАНУ УДИЦУ? Будите део изложбе и откријте одговоре
Величина слова

Изложба „Свесвсртани“ уметника Уроша Крчадинца, настала као резултат уметничко-кустоске резиденције у студентском дому Студентски град у оквиру међународног пројекта “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, биће отворена од 23. јуна до 9. јула на неколико локација у Студентском граду на Новом Београду.

Када се одржава

23. јуна - 09. јула


За пројекат “Свесврстани”, уметник Урош Крчадинац је написао програм који може да генерише бесконачан број застава и бесконачно много различитих микроидентитета. Уз помоћ овог програма, преко 150 студената генерисало је своје индивидуалне заставе, барјаке њих самих. Пратећи овај процес, изложба поставља питања о вези између технологије и идеологије. Када изаберемо заставу, јесмо ли је збиља сами изабрали или смо се тек упецали на аутоматизовану удицу?

Током трајања изложбе 1. јула биће организована друштвена игра “Свесврстани” на отвореним просторима у Студентском граду, осмишљена под менторством редитељке Ане Пинтер из Београда и кроз заједнички рад редитељке, уметника Уроша Крчадинца, и кустоса Лава Мреновића са студентима.

Изложба Свесврстани обухватила је партиципативни рад са студентима на неколико нивоа: кроз шири приступ рада са младом публиком, затим, кроз радионички рад са групом студената и укључивање прикупљених архивских фотографија о животу студената у Студентском граду путем условно речено, дијалога између студената и АИ генератора застава који је уметник Урош Крчадинац осмислио.

Маида Груден, уредница ликовног програма у Дому културе Студентски град и координаторка пројекта “They: Live”

Маида Груден је о суштини резиденције и овог пројекта додала: “Мислим да је уметничко-кустоско резиденцијално истраживање у Студењаку, које ће резултирати изложбом Свесврстани, успело да се приближи сензибилитету младе генерације студената применом технологије нових генеративних медија и на тај начин омогућило увид у ставове, навике, културне потребе, међусобне односе, као и однос станара Студентског град према прошлости, садашњости и будућности, што је поред развоја партиципативног односа са публиком, био један од мотива реализације међународног пројекта Тхеy: Ливе. Паралелно, уметнички подухват Свесврстани нуди едукативни потенцијал за ктитичко сагледавање улоге савремених технологија у свакодневном животу савременог човека и могуће га је на истраживачко-уметнички начин применити у студентским кампусима других земаља”.

Период од 15. марта до 15. априла 2022. године уметник Урош Крчадинац и кустос Лав Мреновић провели су на резиденцијалном боравку у Студентском граду током којег су имали прилике да се боље упознају са историјом Студењака кроз архивске фотографије, прикупљене из приватних албума некадашњих и садашњих станара, да се укључе у студентски живот, перманентно развијајући и примењујући дигитални партиципативни уметнички рад у студентском контексту. Уметнички рад Свестврстани посвећен је развијању сензибилитета према новим облицима дигиталне културе, што је од великог значаја за све нас, житеље 21. века, нарочито за студенте како би разумели медијску, естетску, идеолошку и технолошку логику која стоји иза алгоритама, који генеришу озбиљан део комерцијалног и идеолошког садржаја на Интернету и како би били кадри да постану субјекти технолошког света, уместо да остану тек његови објекти.

Урош Крчадинац је дигитални уметник, програмер, аутор и едукатор који смишља и води радионице, креира дата уметност, визуелизације података, анимиације и анимиране филмове, перформансе, интерактивну уметност, програмира вештачку интелигенцију, црта дигиталне цртеже, бави се дигиталном књижевношћу и експериметалном географијом.

Saopštenje zastava vizual.png
Застава изложбе Свесврстани
Урош Крчадинац

 Програм уметничко-кустоских резиденција у студентским кампусима одвијао се паралелно током прве половине 2022. године у још четири града: Мадриду, Подгорици, Ријеци и Новом Саду. У петак 24. јуна од 14.00 – 19.30 у Клубу Магистрала Драган Ве Игњатовић у Дому културе Студентски град биће одржан ТХЕY: ЛИВЕ САМИТ - једнодневна конференција посвећена представљању реализованих уметничко-кустоских резиденција у студентским кампусима у Београду, Ријеци, Мадриду, Подгорици и Новом Саду на којој ће своја искуства поделити уметници и кустоси из наведених градова.

Пројекат “They: Live-student lives revealed through context-based art practices” подржан је од стране програма за културу и медије Европске Уније Креативна Европа и Министарства културе и информисања Републике Србије. Поред Дома културе Студентски град из Београда који је лидер пројекта, као партнери на пројекту учествују и Међународни центар за архивска истраживања Икарус Хрватска из Загреба, Институт за савремену умјетност из Цетиња, Академија примјењених уметности из Ријеке, Факултет за аудиовизуелне комуникације на Универзитету краљ Хуан Карлос из Мадрида. Придружени партнери на пројекту и пријатељи пројекта су Институт за уметност у контексту на Универзитету уметности из Берлина, Центар за примењену историју из Београда, Студентска асоцијација Универзитета у Новом Саду и установа Студентски центар из Београда.

Подели вест