Sanja Latinovic, izvođenje performansa Do not cross, privatna arhiva (2).jpg
Сања Латиновић, извођење перформанса Do not cross
промо

Сања Латиновић, извођење перформанса Do not cross
промо

Уметнички програм

ПЕРФОРМАНС УМЕТНИЦА САЊА ЛАТИНОВИЋ У САЛОНУ МСУБ: Погледајте радове реализоване на мастеркласу Марине Абрамовић

17.06.2022.

ПЕРФОРМАНС УМЕТНИЦА САЊА ЛАТИНОВИЋ У САЛОНУ МСУБ: Погледајте радове реализоване на мастеркласу Марине Абрамовић
Величина слова

У Салону Музеја савремене уметности перформанс уметница Сања Латиновић представиће се 24. јуна у 19 часова изложбом и перформансом под називом „Препрека или праг”. На дан отварања биће приказани видео-перформанси које је ауторка реализовала на мастеркласу Марине Абрамовић.

Где се одржава

Салон Музеја савремене уметности Београд


Када се одржава

24. јун - 31. август


Концепцијски изложба је осмишљена као ревизија досадашње уметничине праксе. Први пут обједињено и на известан начин систематизовано визуелно парирају и сагледавају се њене уједначене а опет различите изведбе као мисли о природи, изразу и темама перформанс акција.

На изложби ће бити приказано пет до сада изведених кључних јавних перформанса у формату видео документације (Акваријум, Отклон, Do not cross,, Испред зида, Movements: White), два видео перформанса – један реализован на мастер класу М. Абрамовић (Напуштена), други под називом Птица, те пет инсталација које подразумевају материјалне пост фестум остатке изведби али и концепцијски се могу разматрати на нивоу уметничког објекта.

Током трајања изложбе уметница ће извести два перформанса. На дан отварања први пут у Београду извешће се перформанс Do not cross (предходно два пута изведен у Швајцарској) где ће Латиновић симболично прекорачити стаклену препреку или праг.
Ово је перформанс великог интензитета, пре свега менталног, физичког али на нивоу публике и емотивног.

При крају изложбе биће изведен колективни перформанс Movements: White који је уметница заједно осмислила са уметником Ранком Ђанковићем. Током изложбе организоваће се вођење, разговор са уметницом али и шири дијалог усмерен специфично на њене колективне акције и сарадње. Изложба ће трајати до 31. августа 2022. године.

Подели вест