А. Спасић (3).jpg
Александар Спасић

Александар Спасић

Уметнички програм

ОСЕТИТЕ ДУХ ТРАДИЦИЈЕ УЗ ДАРОВЕ! Власотинчанин своју инспирацију пронашао је у спомен-збирци Христифора Црниловића

21.06.2022.

ОСЕТИТЕ ДУХ ТРАДИЦИЈЕ УЗ ДАРОВЕ! Власотинчанин своју инспирацију пронашао је у спомен-збирци Христифора Црниловића
Величина слова

Самосталну изложбу слика „Дарови“ уметника Александра Спасића из Власотинца, можете посетити у петак 24. јуна 2022. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, уз богат музички програм.

Где се одржава

Галерија Ранчићева кућа


Када се одржава

24. јуна - 12. јула


Серија слика „Дарови“ инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића, знаменитог Власотинчанина.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, а публика ће имати прилику да види и награђивани документарни играни филм „Пустоoд“, у режији Небојше Илића, посвећен животу и стваралаштву Христифора Црниловића.

А. Спасић (2).jpg
Александар Спасић

У уводној речи каталога изложбе „Дарови“, Вјера Медић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду, наводи: „Колекција слика Александра Спасића представља својеврсну потрагу сликара за суштином уметничког дела кроз истраживање особина текстилних материјала. У њима је овај млади уметник препознао динамику различитих форми, структура, облика и боја текстила, израженијих у међусобном контакту са другим материјалима. Несумњиво је Александра Спасића у његовом истраживању усмерило стечено знање дизајнера у Школи за текстил у Лесковцу. Овај значајни образовни центар на југу Србије, својим је програмом, између осталог директно допринео и очувању специфичних ткачких техника и орнаментике заступљених на традиционалној народној ношњи тога подручја, примењујући их у изради и дизајну савремених занатских, индустријских и уметничких текстилних и одевних предмета."

А. Спасић (1).jpg
Александар Спасић

Суптилно око власотиначког уметника данас је дубоко загледано у још један извор инспирације: колекцију музејских предмета из Етнографске спомен-збирке Христифора Црниловића. Усмеравање према истраживању облика, детаља и техника израде доводи га до сопственог ликовног израза и посебног сензибилитета према сусретима светлости сенке, површина и боја, грубих и глатких материјала различите структуре и порекла: керамике, метала и текстила...

Александар Спасић (1992) рођен је у Лесковцу, где је дипломирао на Високој струковној школи за текстил и дизајн 2012. године и завршио Специјалистичке струковне студије на Високој технолошкој уметничкој школи 2019. Остварио је једанаест самосталних изложби, учествовао у више колективних изложби у земљи и иностранству, као и у раду ликовних колонија. Живи и ради у Власотинцу.

Изложба траје до 12. јула 2022. године.

Подели вест