popa_najava.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ПРВО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „КОРА" ИЗ 1953. ГОДИНЕ ПО ПРВИ ПУТ ДОСТУПНО ЈАВНОСТИ! Изложба поводом стогодишњице рођена овог писца

28.06.2022.

ПРВО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „КОРА" ИЗ 1953. ГОДИНЕ ПО ПРВИ ПУТ ДОСТУПНО ЈАВНОСТИ! Изложба поводом стогодишњице рођена овог писца
Величина слова

Поводом стогодишњице рођења Васка Попе, познатог српског песника и академика, Библиотека града Београда и Српско библиофилско друштво отварају 29. јуна у 12 часова изложбу под називом " Поезија опседнутих ведрина", у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, Кнеза Михаила 56.

Где се одржава

Библиотека града Београда


Када се одржава

29. јуна у 12 часова


Када се књига песама Васка Попе "Кора" појавила 1953. године, постала је одмах предмет једне од најважнијих јавних полемика у вези са естетским вредностима српске поезије, која и дан данас траје.
Прво издање ове култне Попине књиге песама, као и остала његова прва издања, први пут ће бити представљена широј јавности на овој изложби.

Осим ових издања посетиоци ће у витринама моћи да виде о књиге Васка Попe које је он поклонио и написао посвете на њима Ивану В. Лалићу, изврсном српском песнику. Опште је познато да је Лалић био поуздан тумач модерне поезије, посебно Попине. Ове изложене књиге су и необорив доказ, мало познат до сада, судбинске везаности ова два значајна српска песника.

Специјално на изложби "Поезија опседнутих ведрина" биће изложена и једна јединствена илустрована књига инспирисана Попиним песмама "Зев над зевовима". Њу је графички опремио, илустровао и штампао познати академски сликар из Сомбора, Иштван Косо, као свој дипломски задатак на графичком одсеку Академије за примењену уметност у Београду 1968. године. Књига је штампана у малом тиражу од свега 32 нумерисана примерка са потписом Васка Попе и Иштвана Коса.

Подели вест