Hestia_Flowers_June22_8.jpg
Немања Кнежевић

Немања Кнежевић

Уметнички програм

ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ КАДА РОБОТИ БУДУ ПРЕУЗЕЛИ И МЕСТО УМЕТНИКА? Бесплатна изложба у галерији Хестиа

30.06.2022.

ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ КАДА РОБОТИ БУДУ ПРЕУЗЕЛИ И МЕСТО УМЕТНИКА? Бесплатна изложба у галерији Хестиа
Величина слова

У галерији и уметничкој резиденцији ХЕСТИА, од 9.јуна отворена је изложба I Don't Eat Flowers, која траје до 11. септембра, шпанског уметника и активисте Данијела Гарсије Андухара (Daniel García Andújar) и естонске уметнице Марге Монко.

Где се одржава

Галерија Хестиа


Изложба се бави темама друштвених и политичких околности услова радника: непрекидном борбом радничке класе, нестабилношћу прекарног рада уметника и еманципацијом жена, а дотиче се тема прошлости, садашњости и будућности радничких права

У суботу 2. јула, као и две недеље касније, 16. јула 2022. године с почетком у 18 часова, кустуоскиње галерије Хестиа, Лора Милиутиновић и Нева Лукић, водиће све заинтересоване кроз ову занимљиву поставку.

I dont eat flowers.png
Немања Кнежевић

 У опусу обоје уметника употреба различитих графичких сведочанстава 20. века - прикупљених или преузетих из архива, са плаката, памфлета или из јавних простора - указује на важност уочавања и критичке реинтерпретације слогана и порука у нашем окружењу. Док опус Марге Монко истражује историју рада и радничких права, опус Данијела Гарсије представља неизвесну будућност уметника као радника, путем постављања питања “Шта ће се десити када роботи буду преузели и место уметника?”

Hestia_Flowers_June22_11.jpg
Немања Кнежевић

 Да подсетимо, I Don't Eat Flowers је насловљена по истоименом уметничком делу Марге Монко (2009/2011). Реч је о постеру који је на суптилан начин обележио почетак последње економске кризе у Европи 2008. године и активирања покрета радника уметника у Естонији у то време. На овој изложби, слоган се симболично односи на понављање борби за права радника током кључних тренутака наших времена.

Даниелови радови су, иначе, настали тако што је уметник програмирао разне роботе да цртају по
одређеним алгоритмима - самим тиме постављајући питање ументика као радника у времену где технилогија окупира максимално наше животе.

Hestia_Flowers_June22_6.jpg
Немања Кнежевић

Дела представљена на изложби нас позивају да се активно укључимо у нарацију наших колективних прошлости и индивидуалних тежњи.

Изложба траје до 11.септембра 2022. године, и поред најављених стручних вођења, галерија ће организовати још неколико програма.
Радно време галерије је од четвртка до недеље од 12 до 20 часова.

Улаз је слободан.

Подели вест