post_pozivnica.png
промо

промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА О НАЈЗНАЧАЈНИЈИМ ЛИЧНОСТИМА СРПСКЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ: Јенко и Мокрањац у Завичајном музеју Жаркова!

01.07.2022.

ИЗЛОЖБА О НАЈЗНАЧАЈНИЈИМ ЛИЧНОСТИМА СРПСКЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ: Јенко и Мокрањац у Завичајном музеју Жаркова!
Величина слова

Музеј града Београда организује отварање изложбе „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“ у петак 1. јула у 14 часова у Завичајном музеју Жарково, на адреси Аце Јоксимовића 2.

Где се одржава

Завичајни музеј ЖарковаМузеј града Београда организује отварање изложбе „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“ у петак 1. јула у 14 часова у Завичајном музеју Жарково, на адреси Аце Јоксимовића 2.

После успешно реализоване тематске изложбе у Љубљани „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, која је била део манифестације Српско-словеначко пријатељство, Музеј града Београда својим суграђанима и гостима града представиће ову изложбу у новом музејском објекту, који је у саставу Музеја града Београда – Завичајном музеју Жаркова.

На изложби ће бити представљен материјал различитог типа, међу којима су фотографије, архивска грађа, као и лични предмети композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Поставка је употпуњена дигиталним садржајима, уз које публика може да приступи музици ових композитора, као и да се прошета кроз родну кућу Стевана Ст. Мокрањца уз ВР наочаре. Током трајања изложбе емитоваће се епизоде о Јенку и Мокрањцу, серијала „Српска музика кроз векове“, научно образовног програма РТС.

Композитори Даворин Јенко (1835–1914) и Стеван Стојановић Мокрањац (1856–1914) су међу најзначајнијим личностима, које су заслужне за развој српске музичке културе, и уметности уопште, у другој половини 19. века. Захваљујући Јенковом раду, у Београду је обогаћен позоришни живот, тиме што је у репертоар Народног позоришта уврштен и низ комада с певањем, чији је музички аутор био управо Јенко. Овај специфичан музичкосценски жанр, допринео је даљем развоју примењене музике, а Јенко је опет својим деловањем утицао на млађу генерацију српских композитора да управо пишу музику за позориште. Мало малђи савременик Јенка – Мокрањац у исто време је био композиторски активан, али на другом пољу. Мокрањац се залагао за очување српске народне традиције,

која му је уједно била и главна инспирација за његово стваралаштво и тиме је постао утемељивач националног стила у Србији. Њихове професионалне каријере су се преплитале, као и животне околности. Ова изложба представља мали увид у њихов рад и дуго пријатељство које су неговали. Аутор изложбе је Маријана Дујовић, поставке – Јелена Медаковић и Филип Шолн.

Подели вест